Zielona, bardzo wiosenna, pyszna i niezwykle delikatna w smaku zupa koperkowa. Trochฤ zapomniana, choฤ bardzo polska. Dlatego gdy siฤ tylko pojawiฤ
pierwsze pฤczki koperku na targu, nie zastanawiaj siฤ, tylko wลรณลผ je do koszyka. Z udziaลem koperku przygotujesz smacznฤ
i bardzo aromatycznฤ
zupฤ. Jest nieskomplikowana i szybka do przygotowania.
A jak koperkowa to oczywiลcie tylko z lanymi kluseczkami. Moja wersja jest dietetyczna, idealna rรณwnieลผ dla wegetarian, bo przygotowana tylko na wywarze z warzyw.
Skลadniki na 4 porcje:
- 2 pฤczki koperku
- pฤczek wลoszczyzny
- sรณl
- cukier
- sok z cytryny
- 1 ลyลผka masลa ghee
- 1 czubata ลyลผeczka mฤ ki
- 3 ลyลผki jogurtu greckiego
Wykonanie:
- przygotowaฤ wywar z warzyw. 2 marchewki, pietruszkฤ, kawaลek selera i pora + sรณl (opcjonalnie listek laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego) i pieprzu zalaฤ 1 litrem wody i gotowaฤ okoลo 20 minut.
- koperek pozbawiฤ grubych ลodyลผek (moลผna dodaฤ do gotowania bulionu, by oddaลy swรณj aromat), a listki drobno posiekaฤ. Na patelni rozgrzaฤ masลo ghee i podsmaลผyฤ kilka minut czฤลฤ koperku. Dziฤki temu zupa bฤdzie miaลa intensywniejszy aromat. Na patelniฤ dodaฤ 1 ลyลผeczkฤ mฤ ki i przesmaลผyฤ razem, nastฤpnie zasmaลผkฤ poลฤ czyฤ z przecedzonym bulionem. Dodajฤ do zupy rรณwnieลผ marchewkฤ pokrojonฤ w talarki
- doprawiฤ solฤ , szczyptฤ cukru i 1 ลyลผeczkฤ soku z cytryny. Do jogurtu wlaฤ kilka ลyลผek gorฤ cego bulionu i dokลadnie wymieszaฤ. Zupฤ zestawiฤ z ognia, wymieszaฤ z jogurtem. Dodaฤ resztฤ koperku i juลผ nie gotowaฤ. Rozlaฤ do miseczek z lanymi kluseczkami.
ลปYCZฤ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐