Wykwintna i bardzo elegancka zupa z białych szparagów, uświetni każdy uroczysty obiad. Choć przygotowanie kremowej zupy ze szparagów w porównaniu z innymi kremami jest dość pracochłonne i zajmie trochę czasu to naprawdę warto.
Podczas gotowania szparagów dom wypełni się delikatnym, wiosennym szparagowym zapachem, a smak wynagrodzi Ci poniesiony trud. Zapraszam do przepisu.
Składniki na 6 porcji:
- 1,5 k g białych szparagów
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- kwaśna śmietana lub creme fraiche
- biały pieprz
- łyżka soku z cytryny
- orzeszki pini do dekoracji
- koperek
Wykonanie:
- szparagi umyć, obrać i odłamać zdrewniałe końcówki. Obrane szparagi zawinąć w wilgotny ręcznik papierowy, zapakować w folię i schować do lodówki (zupę gotowałam na drugi dzień )
- obierki i zdrewniałe końcówki pokroić na mniejsze kawałki i zalać bulionem warzywnym. Gotować 1 godzinę na wolnym ogniu
- wywar przecedzić, resztki przecisnąć. Obrane wcześniej szparagi pokroić w kilkucentymetrowe kawałki, główki odłożyć
- do przecedzonego wywaru dodać pokrojone szparagi (bez główek) i gotować 20 minut
- zmiksować na gładki krem. Teraz dodać główki szparagów i gotować około 4 minut.
- doprawić sokiem z cytryny, białym pieprzem i ewentualnie solą. Wymieszać ze śmietaną
- podawać posypaną koperkiem i uprażonymi orzeszkami pini (uprażyć na patelni bez tłuszczu)
SMACZNEGO!
UWAGI:
Smak zupy można wzbogacić dodatkiem białego wina. Zamiast śmietany można dodać śmietankę kokosową. Może się zdarzyć, że wywar z obierek i ogonków ma gorzki posmak. Jeśli preferujesz zupy na wywarach mięsnych, ugotuj szparagi na rosole.
Szparagi mogą być gorzkie (zdarza się to tylko białym ) gdy były przechowywane bez wody. Dlatego tak ważne jest kupienie ich jak najświeższych.
Wykorzystując obierki i końcówki do wzmocnienia smaku zupy, najlepiej zaraz po zagotowaniu skosztować wywar. Jeśli ma goryczkę wylać całość, zalać świeżą wodą i dopiero wtedy gotować 1 godzinę.
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂