Dynia jest bardzo wdziฤcznym produktem w kuchni. Moลผna z jej dodatkiem zrobiฤ praktycznie kaลผde danie, ลฤ cznie z ciastem. Sama w smaku jest bardzo delikatna, niektรณrzy powiedzฤ mdลawa. Przyjmie za to kaลผdy smak, dlatego moลผna jฤ doprawiฤ na wiele ulubionych sposobรณw.
Dynia โ wartoลci zdrowotne
Dynia przywฤdrowaลa do Europy wraz z Kolumbem z tropikalnej Ameryki, gdzie dotฤ
d rosลa dziko tak jak i pokrewne jej gatunki. Jest niskokaloryczna. 100 g dyni to zaledwie 15 kcal. Bogata w biaลko, A, C, ลผelazo, magnez, wapล, fosfor, potas, witaminy z grupy B i sporo witaminy E. Zawiera bardzo duลผe iloลci karotenoidรณw, a im bardziej pomaraลczowy ma miฤ
ลผsz, tym wiฤkszฤ
ich zawartoลฤ.
Poza smacznym miฤ
ลผszem, pestki dyni sฤ
rรณwnie wartoลciowe. Zawierajฤ
niemal komplet witamin, lecytynฤ, mnรณstwo soli mineralnych: duลผe iloลci cynku, miedzi, manganu, selenu, fosforanรณw. Posiadajฤ
37,5 % oleju zwanego cucurbitasterolem.
Dynia wzmacnia odpornoลฤ, reguluje pracฤ jelit, odkwasza organizm i bardzo wspomaga nasz wzrok. Dziฤki zawartoลci kukurbitacyny โ substancji silnie toksycznej dla robakรณw i drobnoustrojรณw, ale bezpiecznej dla czลowieka pestki dyni stosuje siฤ przeciw pasoลผytom przewodu pokarmowego, takลผe u dzieci. Jest lekkostrawna, bardzo dietetyczna i nie powoduje uczuleล. Dlatego moลผna jฤ
wprowadziฤ do ลผywienia niemowlฤ
t juลผ od 6-go miesiฤ
ca ลผycia.
Pestki dyni dziฤki duลผej zawartoลci cynku sฤ
doskonaลym ลrodkiem zapobiegawczym na problemy z prostatฤ
i kลopoty trฤ
dzikowe z cerฤ
.
Dyniaย goลci u mnie w kuchni od wczesnej jesieni gdy tylko pierwsze egzemplarze pojawiฤ siฤ w sprzedaลผy, aลผ do wyczerpania zapasรณw w handlu. Wyprรณbowaลam jฤ ze wszystkimi moลผliwymi dodatkami: imbirem, sokiem pomaraลczowym, jabลkiem itd. Uwaลผam jednak, ลผe curryย najlepiej komponuje siฤ ze smakiem dyni. Zresztฤ wyprรณbujcie sami.
Skลadniki na 4 porcje:
- 1/2 ลredniej dyni Hokkaido
- 1 cebula
- 1 zฤ bek czosnku
- 2 ลyลผki oliwy
- 2 ลyลผki pestek dyni
- 1 ลyลผka oleju z dyni
- bulion okoลo 1 l
- sรณl
- pieprz z mลynka
Wykonanie:
- Dynie umyฤ, pozbawiฤ pestek, pokroiฤ w dwucentymetrowe pasy, a nastฤpnie w kostkฤ. Dynia Hokkaido nie wymaga obierania. Kroimy jฤ ze skรณrkฤ .
- W rondlu, w ktรณrym bฤdziemy gotowaฤ zupฤ podsmaลผyฤ pokrojonฤ i obranฤ cebulฤ z zฤ bkiem czosnku. Gdy cebula siฤ zeszkli dodaฤ pokrojonฤ w grubฤ ย kostkฤ dyniฤ, oprรณszyฤ curry i posmaลผyฤ caลoลฤ kilka minut. Podlaฤ bulionem, tak by siฤgaล kilka cm nad dyniฤ. Gotowaฤ okoลo 20 minut. Gdy dynia jest miฤkka zblendowaฤ caลoลฤ na gลadkie purรฉe.
- Pestki dyni podpraลผyฤ na suchej patelni.
- Do smaku dodaฤ sรณl i pieprz. Na talerzu udekorowaฤ upraลผonymi pestkami i skropiฤ olejem z pestek dyni.
ลปYCZฤ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐