Wiosenna, pyszna, lekka i orzeźwiająca zupa szczawiowa. Szczaw jest niedoceniany i lekceważony, a całkiem niesłusznie. Warto wzbogacić wiosenne menu o szczaw. Oprócz sporego zastrzyku witamin i minerałów posiada również działanie lecznicze.
Antyoksydanty oczyszczą organizm z toksyn, działa przeciwstarzeniowo na skórę, pobudza pracę układu trawiennego, wzmocni dziąsła i zęby, pomoże przy bezsenności, działa przeciwzapalnie, a witamina A poprawi ostrość wzroku.
Zupę przygotowałam na wywarze z jarzyn i podałam z jajkami ugotowanymi na twardo, zabieloną śmietaną. Dodatek śmietany i jajka niweluje negatywny wpływ kwasu szczawiowego.
Składniki na 4 porcje:
- około 150-200 g szczawiu
- 1 łyżka masła + 1
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 1 mała cebula
- 1 łyżka mąki krupczatki
- 4 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz
- koperek
- woda — około 1,2 l
Wykonanie:
- warzywa obrać, marchewkę i pietruszkę przekroić na mniejsze kawałki, zalać wodą i zagotować. Dodać przeciętą i podpieczoną na „czarno” cebulę. Gotować około 30 minut
- ugotować jajka na twardo (8 minut do zimnej wody)
- w tym czasie dokładnie opłukać i odsączyć z nadmiaru wody szczaw. Obciąć ogonki. Szczaw drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanym maśle. Podsmażenie szczawiu na maśle da zupie świetnego smaku
- wywar przecedzić, dodać podsmażony szczaw. Na patelni powtórnie rozgrzać masło, dodać 1 łyżkę mąki i zrobić jasną zasmażkę. Wymieszać z gorącą zupą. Całość zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec zabielić śmietaną. Do garnuszka ze śmietaną wlewać stopniowo kilka łyżek gorącej zupy i wymieszać na gładko, bez grudek, następnie wlać do garnka z zupą i wymieszać
- podawać z jajkiem na twardo i posiekanym koperkiem. Można dodać marchewkę z bulionu
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂