środa, 24 lipca 2013

Schab duszony w pomidorach a`la pizza


Schab wieprzowy jak najbardziej pożądany jest w zdrowej kuchni. Oczywiście dla miłośników mięsa. Jest mięsem chudym. Tłuszczu zawiera nawet nieco mniej niż pierś z kurczaka. Pieczeń ze schabu lub schab nadziewany śliwką - to klasyk, ale każdy nowy przepis urozmaica nasze menu.
Oto propozycja na schabowego w pomidorach. Schabowe są mięciutkie, bardzo kruche, po prostu pyszne. Sezon pomidorowy w pełni, więc przepis jak najbardziej na czasie. Ja co prawda poszłam na skróty i użyłam pomidorów z puszki, ale świeże świetnie je zastąpią.


Składniki na 6 porcji:
80 dkg schabu bez kości
puszka krojonych pomidorów z ziołami - 400 g
1 cebula
1 ząbek czosnku
4 łyżki masła klarowanego
4 łyżki słodkiej śmietanki kremówki
2 łyżki mąki instant (krupczatki)
1 łyżeczka świeżego oregano (lub suszonego - wtedy mniej)
1 łyżka octu balsamicznego
1 płaska łyżeczka cukru
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • Przygotowane mięso pokroić na 6 jednakowej wielkości kotletów. Na mięsie rozłożyć folię z rolki i lekko rozbić z obu stron. Doprawić solą i pieprzem.
  • Przygotować rondel, w którym będziemy dusić mięso i dużą patelnię. W garnku i na patelni rozpuścić po 2 łyżki masła klarowanego.
  • Kotlety obtaczać w mące, strzepnąć nadmiar i smażyć na mocno rozgrzanej patelni z obu stron.
  • Na rozgrzanym tłuszczu w rondlu podsmażyć cebulkę z czosnkiem. Gdy się zezłoci dodać pomidory z puszki. Do puszki wlać parę łyżek wody, przepłukać i resztę wlać do rondla. Dodać oregano i pozostałe przyprawy.
  • Dołożyć obsmażone w międzyczasie kotlety. Przykryć sosem i dusić około 40 min, aż kotlety będą miękkie.
  • Pod koniec duszenia dodać śmietankę, by zabielić powstały sos. Bez są równie pyszne. Życzę smacznego!

0 komentarzy

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!