Kotlety mielone zamiast smażyć na patelni można upiec w piekarniku. Tak przygotowane kotleciki są nie tylko pyszne, ale i dużo zdrowsze. Jeśli upieczesz je na blaszce równocześnie z ćwiartkami ziemniaków (przepis znajdziesz tutaj) 3/4 obiadu zrobisz za jednym zamachem.
Zapraszam na zdrowszą wersję mielonych z dodatkiem buraka, w panierce z orzechów włoskich.
Składniki na 6 sztuk:
250 g miesznego mięsa mielonego
1 ugotowany burak
1 cebula
1 jajko
2 łyżki grysiku
sól, pieprz, natka pietruszki
garść orzechów włoskich
Wykonanie:
- ugotowny buraczek zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, posolić i wymieszać z utartym buraczkiem. Odstawić na 10 minut
- posiekać orzechy włoskie
- mięso wymieszać z jajkiem, grysikiem, buraczkami, z cebulą i przyprawami. Dokładnie wyrobić. Uformować kotlety. Obtoczyć w posiekanych orzechach
- układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 220`C 20 minut. Gdy pieczesz kotlety razem z ziemniakami najpierw wstaw przygotowane ziemniaki do piekarnika i piecz je 35 minut, 20 minut przed końcem pieczenia ziemniaków dołóż na blachę kotlety
2 komentarzy
Ile kcal ma to piękne danie ? :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Zaręczam, że nie tylko ładnie wygląda, ale jest bardzo smaczne:) Nie wiem niestety ile ma kcal:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!