Dietetyczne kotlety mielone z piekarnika z burakiem w orzechowej panierce

Kotlety mielone, zamiast smażyć na patelni, można upiec w piekarniku. Tak przygotowane kotleciki są nie tylko pyszne, ale i zdrowsze. Jeśli upieczesz je na blaszce równocześnie z ćwiartkami ziemniaków 3/4 obiadu zrobisz za jednym zamachem. Zapraszam na zdrowszą wersję mielonych z dodatkiem buraka, w panierce z orzechów włoskich.

Składniki na 6 sztuk:

  • 250 g mieszanego mięsa mielonego
  • 1 ugotowany burak
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki grysiku
  • sól, pieprz, natka pietruszki
  • garść orzechów włoskich

Wykonanie:

  • ugotowany buraczek zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, posolić i wymieszać z utartym buraczkiem. Odstawić na 10 minut
  • posiekać orzechy włoskie
  • mięso wymieszać z jajkiem, grysikiem, buraczkami, z cebulą i przyprawami. Dokładnie wyrobić. Uformować kotlety. Obtoczyć w posiekanych orzechach
  • układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 220`C 20 minut. Gdy pieczesz kotlety razem z ziemniakami najpierw wstaw przygotowane ziemniaki do piekarnika i piecz je 35 minut, 20 minut przed końcem pieczenia ziemniaków dołóż na blachę kotlety

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *