Sos pieczarkowy z zielonym pieprzem

Sos pieczarkowy to bardzo popularny dodatek do przeróżnych dań. Ponieważ bardzo lubimy grzyby, pieczarki często goszczą na naszym stole, a w połączeniu z ostatnią fascynacją zielonym pieprzem powstał dzisiejszy sos. Najłagodniejsza z odmian pieprzu idealnie nadaje się do sosów. W pieczarkowym też się sprawdził. Smak zielonego pieprzu idealnie komponuje się ze słodką śmietaną kremówką i delikatnym smakiem pieczarek, nadając przy tym sosowi niezwykłej wyrazistości. Zapraszam do przepisu.

Składniki na 2 porcje:

  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki zielonego pieprzu
  • 150 ml śmietany kremówki
  • sól
  • 1 łyżka masła ghee
  • odrobina soku z cytryny
  • natka zielonej pietruszki

Wykonanie:

  • cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle
  • z pieczarek usunąć ewentualne drobinki ziemi, podciąć ogonki i pokroić w plasterki. Dołożyć do cebuli i podsmażyć razem, aż z patelni odparuje cały płyn
  • dolać śmietanę kremówkę i poddusić z pieczarkami kilka minut, aż sos zgęstnieje. Dosolić do smaku, dodać odrobinę soku z cytryny i odsączony z zalewy zielony pieprz. Zagotować i podawać z ulubionymi dodatkami posypany natką zielonej pietruszki

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *