Sos pieczarkowy to bardzo popularny dodatek do przeróżnych dań. Ponieważ bardzo lubimy grzyby, pieczarki często goszczą na naszym stole, a w połączeniu z ostatnią fascynacją zielonym pieprzem powstał dzisiejszy sos. Najbardziej łagodna z odmian pieprzu idealnie nadaje się do sosów.
W pieczarkowym też się sprawdził. Smak zielonego pieprzu idealnie komponuje się ze słodką śmietaną kremówką i delikatnym smakiem pieczarek, nadając przy tym sosowi niezwykłej wyrazistości. Zapraszam do przepisu.
300 g pieczarek
1 cebula
2 łyżki zielonego pieprzu
150 ml śmietany kremówki
sól
1 łyżka masła ghee
odrobina soku z cytryny
natka zielonej pietruszki
Wykonanie:
- cebulę obrać, pokroić w drobna kostkę i zeszklić na maśle
- z pieczarek usunąć ewentalne drobinki ziemi, podciąć ogonki i pokroić w plasterki. Dołożyć do cebuli i podsmażyć razem, aż z patelni odparuje cały płyn
- dolać śmietanę kremówkę i poddusić z pieczarkami kilka minut, aż sos zgęstnieje. Dosolić do smaku, dodać odrobinę soku z cytryny i odsączony z zalewy zielony pieprz. Zagotować i podawać z ulubionymi dodatkami posypany natką zielonej pietruszki
1 komentarzy
Dobry pomysł, ja ostatnio robiłam wołu w pieprzu zielonym , to sie sprawdza - pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!