Sos pieczarkowy to bardzo popularny dodatek do przerรณลผnych daล. Poniewaลผ bardzo lubimy grzyby, pieczarki czฤsto goszczฤ na naszym stole, a w poลฤ czeniu z ostatniฤ fascynacjฤ zielonym pieprzem powstaล dzisiejszy sos. Najลagodniejsza z odmian pieprzu idealnie nadaje siฤ do sosรณw. W pieczarkowym teลผ siฤ sprawdziล. Smak zielonego pieprzu idealnie komponuje siฤ ze sลodkฤ ลmietanฤ kremรณwkฤ i delikatnym smakiem pieczarek, nadajฤ c przy tym sosowi niezwykลej wyrazistoลci. Zapraszam do przepisu.
Skลadniki na 2 porcje:
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ลyลผki zielonego pieprzu
- 150 ml ลmietany kremรณwki
- sรณl
- 1 ลyลผka masลa ghee
- odrobina soku z cytryny
- natka zielonej pietruszki
Wykonanie:
- cebulฤ obraฤ, pokroiฤ w drobnฤ kostkฤ i zeszkliฤ na maลle
- z pieczarek usunฤ ฤ ewentualne drobinki ziemi, podciฤ ฤ ogonki i pokroiฤ w plasterki. Doลoลผyฤ do cebuli i podsmaลผyฤ razem, aลผ z patelni odparuje caลy pลyn
- dolaฤ ลmietanฤ kremรณwkฤ i poddusiฤ z pieczarkami kilka minut, aลผ sos zgฤstnieje. Dosoliฤ do smaku, dodaฤ odrobinฤ soku z cytryny i odsฤ czony z zalewy zielony pieprz. Zagotowaฤ i podawaฤ z ulubionymi dodatkami posypany natkฤ zielonej pietruszki
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐