Z dodatkiem imbiru i listków świeżej mięty smakuje doskonale. Świetna i bardzo dietetyczna propozycja podania popularnego i ulubionego ogórka.
Składniki:
1 ogórek sałatkowy
świeży imbir
kilka gałązek mięty (u mnie cytrynowa)
1 łyżka soku z cytryny + otarta skórka
1 łyżeczka miodu
2-3 łyżki oliwy cytrynowej
szczypta soli
Wykonanie:
- obrać ogórka ze skórki i pociąć spiralnym nożykiem w długie paseczki. Posolić i odstawić, by ogórek puścił sok
- obrać imbir i bardzo drobno posiekać. Sparzyć cytrynę i zetrzeć skórkę
- oliwę, sok z cytryny i miód wymieszać do powstania jednolitego kremu
- wodę z ogórka odlać, następnie wymieszać z przygotowanym winegretem, posiekanymi listkami mięty i startą skórka z cytryny
- podawać schłodzoną

4 komentarzy
tak! ogórki i miód - mój ukochany zestaw!
OdpowiedzUsuńidealne na przekąskę, lekkie, orzeźwiające- super!
OdpowiedzUsuńUwielbiam zielone ogórki, a tu w połączeniu z tym pysznym winegretem tym bardziej musi smakować Niko :).
OdpowiedzUsuńPolecam tą kombinację smakową, bo są naprawdę świetne:-)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!