Sos truskawkowy to idealny dodatek do letnich deserów, lodów, naleśników, racuchów, ryżu, czy makaronów. Najsmaczniejszy jest przygotowany ze świeżych owoców.
Można go przygotować na 2 sposoby: na ciepło i na zimno. Jeden i drugi sos można przechowywać w lodówce 2-3 dni. Wybieram prostszą wersję - sos na zimno - truskawki nie poddane działaniu wysokiej temperatury są po prostu zdrowsze. Jest to dobry sposób na zagospodarowanie większej ilości bardzo dojrzałych truskawek.
truskawki - dowolna ilość
ksylitol/cukier/miód - w zależności od preferencji smakowych
sok z cytryny
cynamon - opcjonalnie
Wykonanie:
- umyte truskawki osuszyć i odszypułkować, większe okazy pokroić na mniejsze kawałki. Dodać słodzik do smaku i sok z cytryny. Owoce umieścić w kielichu blendera i zmiksować
- przelać sos do naczynia z nakrętką. Przechowywać w lodówce do 3 dni. Używać wg potrzeby

4 komentarzy
Wyśmienity :D
OdpowiedzUsuńDzięki, to prawda - pyszny i uniwersalny:)
UsuńPo prostu pyszności :-)
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!