Sos truskawkowy to idealny dodatek do letnich deserów, lodów, naleśników, racuchów, ryżu, czy makaronów. Najsmaczniejszy jest przygotowany ze świeżych owoców. Można go przygotować na 2 sposoby: na ciepło i na zimno. Jeden i drugi sos można przechowywać w lodówce 2-3 dni.

Wybieram prostszą wersję — sos na zimno — truskawki niepoddane działaniu wysokiej temperatury, są po prostu zdrowsze. Jest to dobry sposób na zagospodarowanie większej ilości bardzo dojrzałych truskawek.

Składniki:

  • truskawki — dowolna ilość
  • ksylitol/cukier/miód — w zależności od preferencji smakowych
  • sok z cytryny
  • cynamon — opcjonalnie

Wykonanie:

  • umyte truskawki osuszyć i odszypułkować, większe okazy pokroić na mniejsze kawałki. Dodać słodzik do smaku i sok z cytryny. Owoce umieścić w kielichu blendera i zmiksować
  •  przelać sos do naczynia z nakrętką. Przechowywać w lodówce do 3 dni. Używać wg potrzeby

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *