Musztardowy dorsz upieczony w papilotach to świetny sposób na przygotowanie dietetycznego dania. Idealny nie tylko na postny obiad.

Dzięki pergaminowym paczuszkom ryba zachowuje cały aromat, a tak upieczona jest wyjątkowo soczysta i smaczna.

Rybę przygotowałam na potrzebę diety przyspieszającej metabolizm, do II fazy. Faza II trwa 2 dni i nie używamy wówczas żadnego tłuszczu i węglowodanów. Do dorsza podałam ugotowanego na parze brokuła i obiad gotowy! To było pyszne!

Składniki:

  • 400 g filetu z dorsza
  • sól 
  • pieprz
  • sok z 1/2 cytryny
  • plasterki cytryny
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 brokuł

Wykonanie:

  • dorsza poporcjować, opłukać,  następnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć sola i pieprzem. Na górze ryby, na stronie bez skóry rozsmarować musztardę. Zapakować w przycięty na rozmiar ryby pergamin, boki związać sznurkiem
  • piec w 180`C około 20 minut. W międzyczasie ugotować na parze brokuł, około 8 minut
  • ostrożnie rozciąć pergamin (gorąca para!). Podawać z plasterkami cytryny i natka zielonej pietruszki z ugotowanym brokułem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *