Musztardowy dorsz upieczony w papilotach to ลwietny sposรณb na przygotowanie dietetycznego dania. Idealny nie tylko na postny obiad.
Dziฤki pergaminowym paczuszkom ryba zachowuje caลy aromat, a tak upieczona jest wyjฤ tkowo soczysta i smaczna.
Rybฤ przygotowaลam na potrzebฤ diety przyspieszajฤ cej metabolizm, do II fazy. Faza II trwa 2 dni i nie uลผywamy wรณwczas ลผadnego tลuszczu i wฤglowodanรณw. Do dorsza podaลam ugotowanego na parze brokuลa i obiad gotowy! To byลo pyszne!
Skลadniki:
- 400 g filetu z dorsza
- sรณl
- pieprz
- sok z 1/2 cytryny
- plasterki cytryny
- 2 ลyลผki musztardy francuskiej
- 1 brokuล
Wykonanie:
- dorsza poporcjowaฤ, opลukaฤ, nastฤpnie osuszyฤ papierowym rฤcznikiem. Skropiฤ sokiem z cytryny, oprรณszyฤ sola i pieprzem. Na gรณrze ryby, na stronie bez skรณry rozsmarowaฤ musztardฤ. Zapakowaฤ w przyciฤty na rozmiar ryby pergamin, boki zwiฤ zaฤ sznurkiem
- piec w 180`C okoลo 20 minut. W miฤdzyczasie ugotowaฤ na parze brokuล, okoลo 8 minut
- ostroลผnie rozciฤ ฤ pergamin (gorฤ ca para!). Podawaฤ z plasterkami cytryny i natka zielonej pietruszki z ugotowanym brokuลem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐