Musztardowy dorsz upieczony w papilotach to ล›wietny sposรณb na przygotowanie dietetycznego dania. Idealny nie tylko na postny obiad.

Dziฤ™ki pergaminowym paczuszkom ryba zachowuje caล‚y aromat, a tak upieczona jest wyjฤ…tkowo soczysta i smaczna.

Rybฤ™ przygotowaล‚am na potrzebฤ™ diety przyspieszajฤ…cej metabolizm, do II fazy. Faza II trwa 2 dni i nie uลผywamy wรณwczas ลผadnego tล‚uszczu i wฤ™glowodanรณw. Do dorsza podaล‚am ugotowanego na parze brokuล‚a i obiad gotowy! To byล‚o pyszne!

Skล‚adniki:

  • 400 g filetu z dorsza
  • sรณl 
  • pieprz
  • sok z 1/2 cytryny
  • plasterki cytryny
  • 2 ล‚yลผki musztardy francuskiej
  • 1 brokuล‚

Wykonanie:

  • dorsza poporcjowaฤ‡, opล‚ukaฤ‡,  nastฤ™pnie osuszyฤ‡ papierowym rฤ™cznikiem. Skropiฤ‡ sokiem z cytryny, oprรณszyฤ‡ sola i pieprzem. Na gรณrze ryby, na stronie bez skรณry rozsmarowaฤ‡ musztardฤ™. Zapakowaฤ‡ w przyciฤ™ty na rozmiar ryby pergamin, boki zwiฤ…zaฤ‡ sznurkiem
  • piec w 180`C okoล‚o 20 minut. W miฤ™dzyczasie ugotowaฤ‡ na parze brokuล‚, okoล‚o 8 minut
  • ostroลผnie rozciฤ…ฤ‡ pergamin (gorฤ…ca para!). Podawaฤ‡ z plasterkami cytryny i natka zielonej pietruszki z ugotowanym brokuล‚em

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twรณj adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola sฤ… oznaczone *