Śledzie marynowane w occie jabłkowym z olejem

Święta tuż, tuż i na pewno szukacie ciekawych i smacznych pomysłów na świąteczne menu. W poście wielkanocnym nie może oczywiście zabraknąć śledzi, dlatego podrzucam przepis na super śledzika.

Nie tylko najsmaczniejsze, ale i najzdrowsze, ponieważ marynatę przygotowałam na bazie octu jabłkowego. Ocet jabłkowy to nie tylko zalety medyczne, ale coraz popularniejszy staje się w kuchni. Mowa o naturalnym occie jabłkowym, pachnącym jabłkami, żółto-słomkowym kolorze i naturalnie mętnym, bo tylko taki posiada wszystkie wartości zdrowotne. Co prawda zabarwia marynaty, ale daje subtelniejszy smak niż inne octy i marynaty są łagodniejsze. Olej dodatkowo łagodzi smak marynaty.

Cukier w mojej marynacie zastąpił miód. Zdrowszej i smaczniejszej marynaty już nie znajdziesz.

Składniki:

  • 500 g śledzi solonych
  • 1 szklanka octu jabłkowego 6%
  • 2-3 szklanki wody
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1-2 cebule
  • 1/3 szklanki oleju tłoczonego na zimno
  • 2-3 listki laurowe
  • 5-6 kulek ziela angielskiego
  • 8 kulek czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki gorczycy — opcjonalnie

Wykonanie:

  • śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, zmieniając ją kilka razy. Czas moczenia zależy od śledzi, jakie kupisz, swoje moczę 1 godzinę
  • wodę zagotować z solą i przyprawami. Do wrzątku wrzucić pokrojoną w krążki cebulę. Odstawić rondel do przestudzenia
  • do letniej marynaty dodać miód, dokładnie wymieszać i na koniec wlać ocet. Ilość octu zależy od własnych preferencji smakowych. Najlepiej wlać 1/2 szklanki i kosztować marynatę, zawsze  można dolać więcej. Marynata powinna być trochę „przerysowana” w smaku, by śledzie były smaczne
  • śledzie wyjąć z moczenia, odsączyć na papierowym ręczniku. Pociąć na kilkucentymetrowe kawałki
  • w słoju układać naprzemiennie śledzie z cebulą. Zalać marynatą, na koniec wlać olej. Słoik zakręcić i odstawić do lodówki przynajmniej na 3 dni, by się „przegryzły”

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *