Smażenie warzyw w woku to doskonały sposób na zachowanie jak największych ilości witamin i innych składników odżywczych. Szybkie smażenie w małej ilości oleju powoduje minimalne straty składników odżywczych, zachowuje znakomity smak, a warzywa są chrupkie i kolorowe.

Dziś przygotowałam groszek cukrowy w strączkach, zielone szparagi i młodą marchewkę. Pyszne, sycące wegańskie danie, do podania z ryżem, albo makaronem lub po prostu jako dodatek do każdego dania z mięsem, lub rybą.

Składniki:

  • 200 g groszku cukrowego
  • 5-6 młodych marchewek
  • pęczek zielonych szparagów
  • olej arachidowy lub sojowy
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • ziarna sezamu

Wykonanie:

  • obciąć końcówki zielonego groszku z jednej strony, z ogonkiem. Marchewki obrać lub oskrobać. Szparagi odłamać, odrzucić zdrewniałe końcówki. Obrać kawałek imbiru i czosnek, posiekać. Marchewkę przekroić na ćwiartki lub ósemki, następnie przepołowić, szparagi pociąć na kilkucentymetrowe kawałki
  • na patelni rozgrzać olej, podsmażyć imbir z czosnkiem. Podsmażanie zacząć od najtwardszego warzywa — marchewki. Po kilku minutach dodać zielony groszek, na końcu szparagi. Cały czas zawartość patelni mieszać łopatką lub podrzucać patelnią
  • dodać sos sojowy i podsmażać jeszcze kilka minut, aż warzywa zmiękną. Powinny jednak pozostać chrupkie. Podawać posypane sezamem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *