czwartek, 2 lipca 2020

Ryba z brokułem zapiekana w mleczku kokosowym


Ryba zapiekana z brokułem - szybkie danie na letni obiad. To danie o niskim indeksie glikemicznym, zatem idealne dla cukrzyków, zalecane przy insulinooporności i dla wszystkich dbających o linię.
Do przygotowanie dania wykorzystałam pstrąga łososiowego, a bazę sosu stanowi mleczko kokosowe.


Składniki na 2 porcje:


250 g  fileta z pstrąga łososiowego/łososia
150 ml mleczka kokosowego
500 g świeżego brokuła
1 łyżka oliwy/masła
sól, pieprz
gałązki świeżego tymianku

Przygotowanie:

  • rybę umyć, osuszyć. Posolić i oprószyć pieprzem
  • brokuła podzielić na różyczki
  • mleczko kokosowe posolić, dodać pieprz z młynka i tymianek
  • do naczynia żaroodpornego przełożyć rybę, obłożyć wiórkami masła oraz różyczkami brokuła, zalać sosem. Piec w 200' C około 20 minut
  • podawać z ulubioną kaszą: gryczaną, jaglaną, jęczmienną i niskim IG
                                                                SMACZNEGO !




2 komentarzy

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!