Ryba zapiekana z brokułem - szybkie danie na letni obiad. To danie o niskim indeksie glikemicznym, zatem idealne dla cukrzyków, zalecane przy insulinooporności i dla wszystkich dbających o linię.
Do przygotowanie dania wykorzystałam pstrąga łososiowego, a bazę sosu stanowi mleczko kokosowe.
Składniki na 2 porcje:
250 g fileta z pstrąga łososiowego/łososia
150 ml mleczka kokosowego
500 g świeżego brokuła
1 łyżka oliwy/masła
sól, pieprz
gałązki świeżego tymianku
Przygotowanie:
- rybę umyć, osuszyć. Posolić i oprószyć pieprzem
- brokuła podzielić na różyczki
- mleczko kokosowe posolić, dodać pieprz z młynka i tymianek
- do naczynia żaroodpornego przełożyć rybę, obłożyć wiórkami masła oraz różyczkami brokuła, zalać sosem. Piec w 200' C około 20 minut
- podawać z ulubioną kaszą: gryczaną, jaglaną, jęczmienną i niskim IG
SMACZNEGO !
3 komentarzy
dziekuję za takie przepisy-to dla mnie z niskim IG pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPolecam się:) 🤗
UsuńKasza jaglana ma kosmicznie wysoki indeks glikemiczny, nie wiem skąd się wzięła jako propozycja węglowodanów do tej potrawy...
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!