Ryba zapiekana z brokułem — szybkie danie na letni obiad. To danie o niskim indeksie glikemicznym, zatem idealne dla cukrzyków, zalecane przy insulinooporności i dla wszystkich dbających o linię. Do przygotowania dania wykorzystałam pstrąga łososiowego, a bazę sosu stanowi mleczko kokosowe.
Składniki na 2 porcje:
- 250 g fileta z pstrąga łososiowego/łososia
- 150 ml mleczka kokosowego
- 500 g świeżego brokuła
- 1 łyżka oliwy/masła
- sól
- pieprz
- gałązki świeżego tymianku
Przygotowanie:
- rybę umyć, osuszyć. Posolić i oprószyć pieprzem
- brokuła podzielić na różyczki
- mleczko kokosowe posolić, dodać pieprz z młynka i tymianek
- do naczynia żaroodpornego przełożyć rybę, obłożyć wiórkami masła oraz różyczkami brokuła, zalać sosem. Piec w 200′ C około 20 minut
- podawać z ulubioną kaszą: gryczaną, jaglaną, jęczmienną i niskim IG
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂