Pieczona cukinia z pomidorami i brzoskwinią

Z cukinią już się pożegnałam, ze względu na 14-dniowy urlop. Byłam pewna, że tak długiego czasu bez podlewania nie przetrzyma, a jednak przeżyła i nadal obecna jest w mojej kuchni. I całe szczęście, bo tego zdrowego warzywa nigdy nie za wiele.

Dziś propozycja dla zabieganych i niecierpliwych, bo ta pyszna pieczona jarzynka robi się właściwie sama. Dodatek słodkiej brzoskwini w niebywały sposób podnosi jej smakowitość i czyni danie bardziej egzotycznym.
Brzoskwinia przełamuje smak, do jakiego przywykliśmy w tradycyjnej kuchni. Wyśmienita do wszystkich dań mięsnych i rybnych. Dla wegetarian smaczny dodatek do makaronu, ryżu lub kaszy.

Składniki na 4 porcje:

  • 2 małe zielone cukinie
  • 1 mała żółta cukinia
  • 2 duże pomidory
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 mała cebulka (można pominąć)
  • 2 brzoskwinie
  • kilka gałązek tymianku (u mnie cytrynowy)
  • sól
  • pieprz
  • czerwona słodka papryka
  • kilka łyżek oliwy (u mnie cytrynowa)
  • kilka łyżek startego grana padano lub parmezanu

Wykonanie:

  • Przygotować naczynie żaroodporne lub blaszkę.
  • Piekarnik nastawić na 200°C.
  • Cukinię przekroić wzdłuż na pół, a potem pokroić w nie za grube półksiężyce. Pomidory w ćwiartki lub mniejsze kawałki, a brzoskwinie w grubą kostkę.
  • Wszystko wsypać do naczynia, w którym będziemy piec. Posolić, oprószyć pieprzem i papryką, dodać zgnieciony, obrany czosnek i pokrojoną cieniutko cebulę oraz tymianek. Dobrze jest całość przemieszać z przyprawami. Na końcu mocno skropić oliwą. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 20-25 minut. Cukinia powinna pozostać al dente.
  • Przed podaniem posypać świeżo startym parmezanem.

Jarzynki można przygotować od razu więcej i zużyć na drugi dzień. Resztki przełożyć do garnuszka dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 3-4 łyżki wody lub bulionu oraz sporą szczyptę cukru. Podgrzewać pod przykryciem. Świetne do makaronu lub ryżu albo kaszy.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *