Oto bardzo przyjemny i konkretny w smaku chleb, peลen kolorรณw i bลonnika. Ziarno stanowi 40% wagi mฤ
ki i w znacznym stopniu wpลywa na smak oraz wartoลฤ odลผywczฤ
. Zachowuje teลผ bardzo duลผo wilgoci, ktรณra sprawia, ze chleb dลugo pozostaje ลwieลผy.
Rodzaj ziarna i jego udziaล w cieลcie moลผe siฤ zmieniaฤ, pod warunkiem ลผe ogรณlna hydratacja jest staลa. Korzystne jest dla smaku chleba, gdy ciasto roลnie w chลodzie przez caลฤ
noc. To mรณj pierwszy droลผdลผowy chleb z ksiฤ
ลผki „Chleb” J. Hamelmana.
Skลadniki na 2 maลe bochenki:
- mฤ ka chlebowa – 227 g
- mฤ ka pszenna razowa – 181 g
- mฤ ka ลผytnia razowa – 45 g
- pลatki owsiane – 54 g
- siemiฤ lniane – 54 g
- zarodki pszenne – 37 g
- kasza kukurydziana – 37 g
- woda – 408 g
- olej roลlinny – 22 g
- jajkaย -1 sztuka – 54 g
- sรณl – 11 g
- droลผdลผeย – 3,5 g
Przygotowanie:
- NAMOCZONE ZIARNO
Zalaฤ chลodnฤ wodฤ pลatki owsiane, siemiฤ lniane, zarodki pszenne i kaszฤ kukurydzianฤ . Miskฤ przykryฤ foliฤ i odstawiฤ do napฤcznienia. - MIESZANIE
Wลoลผyฤ wszystkie skลadniki do misy robota, w tym namoczone ziarno. Mieszฤ c caลoลฤ przez 3 minuty, aลผ skลadniki dobrze siฤ poลฤ czฤ na I prฤdkoลci. Wลฤ czyฤ II prฤdkoลฤ i mieszaฤ kolejne 3 minuty, aลผ wytworzy siฤ siatka glutenowa. Ciasto powinno mieฤ ลredniฤ konsystencjฤ. - FERMENTACJA WSTฤPNA
2 godziny lub w chลodzie przez caลฤ noc - SKลADANIE
Po 1 godzinie od rozpoczฤcia fermentacji wstฤpnej - DZIELENIE I FORMOWANIE
Podzieliฤ ciasto na 2 porcje i zrobiฤ 2 chleby lub 1 chleb i buลki z jednej porcji. Uformowaฤ okrฤ gลe lub owalne chleby i uลoลผyฤ w koszyczku wysypanym mฤ kฤ do wyrastania zลฤ czeniami do gรณry. Przykryฤ lnianฤ ลciereczkฤ i foliฤ . - FERMENTACJA KOลCOWA
1-1.5 godziny w temperaturze 24ยฐC. - PIECZENIE
Piec w temperaturze 240ยฐC przez 40 minut na rozgrzanym kamieniu. Delikatnie naciฤ ฤ przed wลoลผeniem do pieca. Zaparowaฤ piekarnik. Dodatek jajka i oleju wpลywa na zrumienienie skรณrki, dlatego moลผe zajลฤ potrzeba obniลผenia temperatury o 10-20ยฐC wย poลowie pieczenia. Okrฤ gลe bochenki powinny siฤ piec dลuลผej niลผ owalne.
Upiekลam 2 chleby jeden owalny i jeden okrฤ gลy. I rzeczywiลcie chlebek na drugi dzieล jest tak samo smaczny jak w dniu pieczenia.
ลปYCZฤ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐