Chleb „5 ziaren” Jeffreya Hamelmana

Oto bardzo przyjemny i konkretny w smaku chleb, peล‚en kolorรณw i bล‚onnika. Ziarno stanowi 40% wagi mฤ…ki i w znacznym stopniu wpล‚ywa na smak oraz wartoล›ฤ‡ odลผywczฤ…. Zachowuje teลผ bardzo duลผo wilgoci, ktรณra sprawia, ze chleb dล‚ugo pozostaje ล›wieลผy.

Rodzaj ziarna i jego udziaล‚ w cieล›cie moลผe siฤ™ zmieniaฤ‡, pod warunkiem ลผe ogรณlna hydratacja jest staล‚a. Korzystne jest dla smaku chleba, gdy ciasto roล›nie w chล‚odzie przez caล‚ฤ… noc. To mรณj pierwszy droลผdลผowy chleb z ksiฤ…ลผki „Chleb” J. Hamelmana.

Skล‚adniki na 2 maล‚e bochenki:

  • mฤ…ka chlebowa – 227 g
  • mฤ…ka pszenna razowa – 181 g
  • mฤ…ka ลผytnia razowa – 45 g
  • pล‚atki owsiane – 54 g
  • siemiฤ™ lniane – 54 g
  • zarodki pszenne – 37 g
  • kasza kukurydziana – 37 g
  • woda – 408 g
  • olej roล›linny – 22 g
  • jajkaย -1 sztuka – 54 g
  • sรณl – 11 g
  • droลผdลผeย  – 3,5 g

Przygotowanie:

  • NAMOCZONE ZIARNO
    Zalaฤ‡ chล‚odnฤ… wodฤ… pล‚atki owsiane, siemiฤ™ lniane, zarodki pszenne i kaszฤ™ kukurydzianฤ…. Miskฤ™ przykryฤ‡ foliฤ… i odstawiฤ‡ do napฤ™cznienia.
  • MIESZANIE
    Wล‚oลผyฤ‡ wszystkie skล‚adniki do misy robota, w tym namoczone ziarno. Mieszฤ…c caล‚oล›ฤ‡ przez 3 minuty, aลผ skล‚adniki dobrze siฤ™ poล‚ฤ…czฤ… na I prฤ™dkoล›ci. Wล‚ฤ…czyฤ‡ II prฤ™dkoล›ฤ‡ i mieszaฤ‡ kolejne 3 minuty, aลผ wytworzy siฤ™ siatka glutenowa. Ciasto powinno mieฤ‡ ล›redniฤ… konsystencjฤ™.
  • FERMENTACJA WSTฤ˜PNA
    2 godziny lub w chล‚odzie przez caล‚ฤ… noc
  • SKลADANIE
    Po 1 godzinie od rozpoczฤ™cia fermentacji wstฤ™pnej
  • DZIELENIE I FORMOWANIE
    Podzieliฤ‡ ciasto na 2 porcje i zrobiฤ‡ 2 chleby lub 1 chleb i buล‚ki z jednej porcji. Uformowaฤ‡ okrฤ…gล‚e lub owalne chleby i uล‚oลผyฤ‡ w koszyczku wysypanym mฤ…kฤ… do wyrastania zล‚ฤ…czeniami do gรณry. Przykryฤ‡ lnianฤ… ล›ciereczkฤ… i foliฤ….
  • FERMENTACJA KOลƒCOWA
    1-1.5 godziny w temperaturze 24ยฐC.
  • PIECZENIE
    Piec w temperaturze 240ยฐC przez 40 minut na rozgrzanym kamieniu. Delikatnie naciฤ…ฤ‡ przed wล‚oลผeniem do pieca. Zaparowaฤ‡ piekarnik. Dodatek jajka i oleju wpล‚ywa na zrumienienie skรณrki, dlatego moลผe zajล›ฤ‡ potrzeba obniลผenia temperatury o 10-20ยฐC wย  poล‚owie pieczenia. Okrฤ…gล‚e bochenki powinny siฤ™ piec dล‚uลผej niลผ owalne.

Upiekล‚am 2 chleby jeden owalny i jeden okrฤ…gล‚y. I rzeczywiล›cie chlebek na drugi dzieล„ jest tak samo smaczny jak w dniu pieczenia.

ลปYCZฤ˜ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twรณj adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola sฤ… oznaczone *