Ciapkapusta, ciaperkraut – wersja wege

Ciapkapusta, ciaperkraut to danie z regionalnej kuchni ล›lฤ…skiej. Co to takiego? Purรฉe ziemniaczane z dodatkiem posiekanej, ugotowanej kiszonej kapusty. W klasycznym wydaniu dodatkiem do kapusty jest boczek i podsmaลผona cebula. Specjaล‚ podaje siฤ™ do karminadli, kieล‚basy, a najlepiej ponoฤ‡ smakuje z ลผeberkami.

Ja zapraszam na wegetariaล„skฤ… wersjฤ™ ciapkapusty, zamiast boczku z suszonymi grzybkami i dodatkiem smaลผonej cebulki. Danie samo w sobie jest pyszne, wg mnie nie potrzebuje ลผadnych innych dodatkรณw.

Skล‚adniki:

  • 0,75-1 kg ziemniakรณw
  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 2 garstki suszonych borowikรณw
  • 2 listki laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 1 ล‚yลผeczka nasion kminku
  • 1 ล‚yลผeczka majeranku
  • 1 cebula
  • 1 ล‚yลผka smalcu
  • sรณl, pieprz

Przygotowanie:

  • ziemniaki ugotowaฤ‡ w osolonej wodzie
  • kapustฤ™ posiekaฤ‡, przeล‚oลผyฤ‡ do garnka, dodaฤ‡ przyprawy, namoczone wczeล›niej grzyby, zalaฤ‡ niewielkฤ… iloล›ciฤ… wody i gotowaฤ‡ okoล‚o 25 minut do miฤ™kkoล›ci
  • obranฤ… cebulkฤ™ pokroiฤ‡ w piรณrka, nastฤ™pnie podsmaลผyฤ‡ na rumiano
  • ziemniaki odcedziฤ‡, utล‚uc, dodaฤ‡ kiszonฤ… kapustฤ™ i wymieszaฤ‡. Dosmaczyฤ‡ pieprzem i ewentualnie solฤ…
  • ciapkapustฤ™ podawaฤ‡ okraszonฤ… podsmaลผonฤ… cebulkฤ…

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twรณj adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola sฤ… oznaczone *