Ciapkapusta, ciaperkraut to danie z regionalnej kuchni ลlฤ
skiej. Co to takiego? Purรฉe ziemniaczane z dodatkiem posiekanej, ugotowanej kiszonej kapusty. W klasycznym wydaniu dodatkiem do kapusty jest boczek i podsmaลผona cebula. Specjaล podaje siฤ do karminadli, kieลbasy, a najlepiej ponoฤ smakuje z ลผeberkami.
Ja zapraszam na wegetariaลskฤ
wersjฤ ciapkapusty, zamiast boczku z suszonymi grzybkami i dodatkiem smaลผonej cebulki. Danie samo w sobie jest pyszne, wg mnie nie potrzebuje ลผadnych innych dodatkรณw.
Skลadniki:
- 0,75-1 kg ziemniakรณw
- 0,5 kg kiszonej kapusty
- 2 garstki suszonych borowikรณw
- 2 listki laurowe
- kilka kulek ziela angielskiego
- 1 ลyลผeczka nasion kminku
- 1 ลyลผeczka majeranku
- 1 cebula
- 1 ลyลผka smalcu
- sรณl, pieprz
Przygotowanie:
- ziemniaki ugotowaฤ w osolonej wodzie
- kapustฤ posiekaฤ, przeลoลผyฤ do garnka, dodaฤ przyprawy, namoczone wczeลniej grzyby, zalaฤ niewielkฤ iloลciฤ wody i gotowaฤ okoลo 25 minut do miฤkkoลci
- obranฤ cebulkฤ pokroiฤ w piรณrka, nastฤpnie podsmaลผyฤ na rumiano
- ziemniaki odcedziฤ, utลuc, dodaฤ kiszonฤ kapustฤ i wymieszaฤ. Dosmaczyฤ pieprzem i ewentualnie solฤ
- ciapkapustฤ podawaฤ okraszonฤ podsmaลผonฤ cebulkฤ
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐