Dietetyczny dorsz w paprykowo — pomidorowym sosie

Dorsz w sosie pomidorowo- paprykowym to bardzo proste i szybkie do przygotowania danie. Idealny obiad na lato. Sos pomidorowy z dodatkiem papryki nabiera zupełnie innego niepowtarzalnego charakteru.

Ponieważ papryka powinna znaleźć się w każdej zdrowej diecie, bo to istna kopalnia zdrowia, warto włączyć ją do menu. Możesz pozostawić paprykę w kawałeczkach, tak właśnie zrobiłam lub zmiksować sos do otrzymania aksamitnej konsystencji.

Dorsz jest w wyjątkowo dietetycznej postaci, ponieważ bez obsmażania na patelni, bez panierki. Wystarczy ułożyć go na kilka minut w pyrkającym sosie, by stał się mięciutki i soczysty. Bardzo polecam!

Składniki na 4 porcje:

  • 2 filety — płaty z dorsza
  • 2 czerwone spiczaste papryki
  • 1 malutka ostra papryczka chili
  • 500 ml passaty pomidorowej lub puszka krojonych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ciemnego octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • pieprz do smaku
  • sok z cytryny
  • zielenina — szczypiorek lub pietruszka

Wykonanie:

  • dorsza umyć, osuszyć, poporcjować, skropić sokiem z cytryny i posolić. Odstawić
  • obrać cebulę i pokroić w piórka. Obrać czosnek i rozdrobnić. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w cienkie paseczki. Małą ostrą papryczkę również
  • rozgrzać olej w płaskim, szerokim rondlu, poddusić cebulę i czosnek, następnie dodać drobno pokrojoną paprykę i dusić przez kilka minut. Dodać passatę pomidorową, podlać 1/2 szklanki wody. Dodać przyprawy i dusić pod przykryciem około 20 minut
  • gdy papryka będzie miękka ułożyć porcje dorsza w sosie, tak by był całkowicie zanurzony. Dusić rybę na ogniu pod przykryciem 3-4 minuty, następnie wyłączyć piec i pozostawić dorsza jeszcze na kilka minut w rondlu pod przykryciem, by ryba doszła
  • przed podaniem posypać szczypiorkiem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *