Dorsz w sosie pomidorowo- paprykowym to bardzo proste i szybkie do przygotowania danie. Idealny obiad na lato. Sos pomidorowy z dodatkiem papryki nabiera zupełnie innego niepowtarzalnego charakteru.
Ponieważ papryka powinna znaleźć się w każdej zdrowej diecie, bo to istna kopalnia zdrowia, warto włączyć ją do menu. Możesz pozostawić paprykę w kawałeczkach, tak właśnie zrobiłam lub zmiksować sos do otrzymania aksamitnej konsystencji.
Dorsz jest w wyjątkowo dietetycznej postaci, ponieważ bez obsmażania na patelni, bez panierki. Wystarczy ułożyć go na kilka minut w pyrkającym sosie, by stał się mięciutki i soczysty. Bardzo polecam!
Składniki na 4 porcje:
- 2 filety — płaty z dorsza
- 2 czerwone spiczaste papryki
- 1 malutka ostra papryczka chili
- 500 ml passaty pomidorowej lub puszka krojonych pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ciemnego octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- pieprz do smaku
- sok z cytryny
- zielenina — szczypiorek lub pietruszka
Wykonanie:
- dorsza umyć, osuszyć, poporcjować, skropić sokiem z cytryny i posolić. Odstawić
- obrać cebulę i pokroić w piórka. Obrać czosnek i rozdrobnić. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w cienkie paseczki. Małą ostrą papryczkę również
- rozgrzać olej w płaskim, szerokim rondlu, poddusić cebulę i czosnek, następnie dodać drobno pokrojoną paprykę i dusić przez kilka minut. Dodać passatę pomidorową, podlać 1/2 szklanki wody. Dodać przyprawy i dusić pod przykryciem około 20 minut
- gdy papryka będzie miękka ułożyć porcje dorsza w sosie, tak by był całkowicie zanurzony. Dusić rybę na ogniu pod przykryciem 3-4 minuty, następnie wyłączyć piec i pozostawić dorsza jeszcze na kilka minut w rondlu pod przykryciem, by ryba doszła
- przed podaniem posypać szczypiorkiem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂