Musztarda โ najpopularniejsza przyprawa. Czy to na kanapce, czy jako dodatek do miฤsa musztarda jest niezastฤ piona. Osoby dbajฤ ce o liniฤ wiedzฤ doskonale, ลผe to najmniej kaloryczny sos na zimno, super dodatek poprawiajฤ cy smak niemal kaลผdego dania. Czy wiesz, co kryje siฤ w sลoiczku z musztardฤ .
Musztarda โ wลaลciwoลci
Musztarda to przyprawa, ktรณrej gลรณwnym skลadnikiem sฤ
ziarna gorczycy biaลej, czarnej lub sarepskiej. Gorczyca peลna jest witamin, mineraลรณw i przeciwutleniaczy: witamin z grupy B- B1, B2, B3, B6, E, sporo wapnia, magnezu, ลผelaza, cynku, miedzi i selenu.
Gorczyca zawdziฤcza swรณj gorzki smak i lecznicze wลaลciwoลci synapinie. Stanowi naturalne lekarstwo dla ukลadu pokarmowego, przy zaburzeniach pracy ลผoลฤ
dka oraz trawienia. Uลatwia trawienie tลuszczรณw, ma dziaลanie antybakteryjne, stymuluje ukลad krฤ
ลผenia i pracฤ mรณzgu. Ma wลaลciwoลci ลผรณลciopฤdne, pobudzajฤ
ce wydzielanie trzustki i ลผoลฤ
dka. Skutecznie obniลผa ciลnienie krwi i wspomaga ukลad odpornoลciowy. Zawiera sporo siarki wykorzystywanej przez wฤ
trobฤ w procesach odtruwania organizmu z metali ciฤลผkich i innych trujฤ
cych substancji. Ma wลaลciwoลci przeciwbรณlowe i przeciwzapalne. Czฤsto uลผywana jest w wyrobach medycznych, takich jak plastry ลagodzฤ
ce przeziฤbienia i bรณle reumatyczne.
Najzdrowsza musztarda to ta o niskiej zawartoลci cukru, soli i zrobiona na bazie wina pozyskanego z winogron, a nie na bazie octu. Zaletฤ jest jej dลuga trwaลoลฤ.
Takฤ
musztardฤ bez trudu przygotujesz w domu. Nie liczฤ
c przypraw, do jej produkcji potrzebujesz jedynie gorczycy. Wykonanie jest banalnie proste. Niestety, by delektowaฤ siฤ jej smakiem potrzeba sporo cierpliwoลci, poniewaลผ bezpoลrednio po przygotowaniu musztarda jest upiornie ostra, gdy jednak odstoi 2-3 tygodnie, przegryzie siฤ, wtedy nie ma sobie rรณwnej. Jest pyszna, aksamitna i nie podchodzi wodฤ
jak ta ze sklepu.
Odwaลผ siฤ, przygotuj wลasnฤ
, domowฤ
musztardฤ. W nadchodzฤ
cym sezonie grillowym bฤdzie gwiazdฤ
.
Skลadniki:
- 100 g nasion gorczycy (u mnie ลผรณลta)
- 100-120 ml wina lub octu winnego pรณล na pรณล z wodฤ
- 1 ลyลผeczka soli
- 1 ลyลผka miodu
- 125 ml wody
- kurkuma โ opcjonalnie
Wykonanie:
- nasiona gorczycy zalaฤ biaลym winem lub wodฤ wymieszanฤ pรณล na pรณล z octem winnym. Przykryฤ foliฤ spoลผywczฤ i odstawiฤ na 24-48 godzin. Gorczyca powinna wchลonฤ ฤ caลy pลyn. Im dลuลผej bฤdzie pฤcznieฤ, tym ลatwiej bฤdzie pรณลบniej zmiksowaฤ nasiona gorczycy
- napฤczniaลฤ gorczycฤ umieลciฤ w kielichu blendera, dodaฤ sรณl, miรณd i stopniowo dolewaฤ wodฤ, sprawdzajฤ c konsystencjฤ musztardy โ blendowaฤ
- przeลoลผyฤ musztardฤ do sลoiczkรณw i odstawiฤ na 2-3 tygodnie, by siฤ przegryzลa i zลagodniaลa. Po tym czasie teลผ najlepiej skorygowaฤ iloลฤ soli i miodu. Bezpoลrednio po zmiksowaniu, jest tak piekielnie ostra, nie sposรณb jฤ doprawiฤ. Ostroลฤ zabija smak
- do musztardy moลผesz dodaฤ kurkumฤ, ktรณra nie tylko podniesie jej walory zdrowotne, ale przyjemnie zabarwi. Musztardฤ moลผesz przechowywaฤ w lodรณwce przez wiele miesiฤcy
Uwagi:
Ze 100 g nasion gorczycy otrzymaลam 500 g musztardy
NA ZDROWIE!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐
Brzmi caลkiem ciekawie, taka musztarda, by pรณลบniej sos musztardowy zrobiฤ. Da siฤ czymล zastฤ piฤ blender? Rozgniecenie w moลบdzierzu lub czymล podobnym teลผ siฤ sprawdzi? Pozdrawiam.