Zdrowy posiลek nie musi byฤ nudny. Zapraszam na dorsza duszonego na parze w aromatycznym sosie kokosowym na indyjskฤ
nutฤ z dodatkiem pak-choi. Lekki, pyszny i dietetyczny obiad dla miลoลnikรณw ryb i dbajฤ
cych o liniฤ. Obiad z serii bลyskawicznych. Rybฤ dusisz w parowniku rรณwnoczeลnie z kapustฤ
dosลownie 6 minut. W miฤdzyczasie pozostaje przygotowanie sosu i wyลoลผenie obiadu. Sos smakuje absolutnie obลฤdnie, bardzo polecam!
Skลadniki na 4 porcje:
- 200 g ryลผu
- sรณl, laska cynamonu, 2 kapsle kardamonu
- 4 porcje dorsza a’ 160 g
- 400 ml mleka kokosowego
- 4 baby pak-choi
- 1 ลyลผeczka kurkumy
- 2 ลyลผki startego imbiru
- 3 zฤ bki czosnku
- 2 zielone chili โ opcjonalnie
- 1 ลyลผeczka garam-masala
- 80 ml sosu rybnego
- 3-4 ลyลผeczki cukru trzcinowego
- 2 ลyลผki oleju
- 100 g pomidorkรณw koktajlowych
- zielenina
Przygotowanie:
- ryลผ ugotowaฤ w duลผej iloลci osolonej wody z dodatkiem kory cynamonu i kapsli kardamonu okoลo 20 minut (wg wskazaล na opakowaniu). Odcedziฤ
- kurkumฤ, imbir, czosnek, garam-masala i olej zmiksowaฤ na pastฤ. Przeลoลผyฤ do rondla i podgrzewaฤ przez 4 minuty, aลผ zacznie pachnieฤ. Dodaฤ cukier, sos rybny i mleko kokosowe. Zagotowaฤ i trzymaฤ na maลym ogniu przez 10 minut, do lekkiego zagฤszczenia. W oryginalnym przepisie widnieje 60 g cukru, dlatego dodawaj i kosztuj. Dla mnie iloลฤ 3 ลyลผeczek byลa optymalna
- filety ryby opลukaฤ, wysuszyฤ, oprรณszyฤ solฤ , ewentualnie pokroiฤ na porcje, dostosowaฤ wielkoลciฤ do wymiarรณw koszyka bambusowego. Kapustฤ pok-choi przekroiฤ na pรณล
- w dolnym koszyku uลoลผyฤ na podziurkowanym pergaminie kawaลki ryby, w gรณrnym koszyku pok-choi. Ustawiฤ parownik w woku z gotujฤ cฤ , osolonฤ wodฤ i dusiฤ 6 minut
- pokroiฤ pomidorki koktajlowe, posiekaฤ zieleniฤ
- na talerze wykลadaฤ rybฤ, ryลผ, kapustฤ pok-choi i sos. Resztฤ sosu podaฤ w sosjerce. Udekorowaฤ pomidorkami koktajlowymi i zieleninฤ
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐