Dorsz w sosie śmietanowo-serowym to pyszna i zdrowsza alternatywa dla dorsza smażonego w panierce. Tak przygotowana ryba jest bardzo aromatyczna, soczysta i pyszna. Użyj ulubionego sera, będzie jeszcze smaczniej.
Łatwe do przygotowania danie i nie zajmie Ci wiele czasu. Napisałabym danie fit, ale dodatek żółtego sera niestety burzy ten wizerunek, wynagradza za to smakiem. Polecam!
Składniki:
- 2-3 filety z dorsza/kawałki polędwiczek
- 100 g sera gouda
- 4-5 łyżek gęstej śmietany
- 2 ząbki czosnku
- gałązki tymianku
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- masło
Przygotowanie:
- filety z ryby umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, skropić sokiem z cytryny. Posolić i oprószyć pieprzem
- ser i obrane ząbki czosnku zetrzeć na tarce i wymieszać ze śmietaną. Dołożyć oskubane listki z ziela tymianku lub dodać suszone. Delikatnie posolić
- naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć filety z dorsza. Na rybie równomiernie rozłożyć sos śmietanowo-serowy. Piec w 180*C 15-20 minut
- podałam z ziemniaczanym purée i surówką z kapusty pekińskiej
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂