Dorsz w sosie śmietanowo — serowym

Dorsz w sosie śmietanowo-serowym to pyszna i zdrowsza alternatywa dla dorsza smażonego w panierce. Tak przygotowana ryba jest bardzo aromatyczna, soczysta i pyszna. Użyj ulubionego sera, będzie jeszcze smaczniej.

Łatwe do przygotowania danie i nie zajmie Ci wiele czasu. Napisałabym danie fit, ale dodatek żółtego sera niestety burzy ten wizerunek, wynagradza za to smakiem. Polecam!

Składniki:

  • 2-3 filety z dorsza/kawałki polędwiczek
  • 100 g sera gouda
  • 4-5 łyżek gęstej śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • gałązki tymianku
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • masło

Przygotowanie:

  • filety z ryby umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, skropić sokiem z cytryny. Posolić i oprószyć pieprzem
  • ser i obrane ząbki czosnku zetrzeć na tarce i wymieszać ze śmietaną. Dołożyć oskubane listki z ziela tymianku lub dodać suszone. Delikatnie posolić
  • naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć filety z dorsza. Na rybie równomiernie rozłożyć sos śmietanowo-serowy. Piec w 180*C 15-20 minut
  • podałam z ziemniaczanym purée i surówką z kapusty pekińskiej

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *