Zapraszam na dietetyczne „frytki” z dyni. Moลผna siฤ nimi zajadaฤ, nie liczฤ c kalorii, tylko, zamiast smaลผyฤ je w gลฤbokim tลuszczu, trzeba je upiec po prostu w piekarniku. Pyszna i zdrowa alternatywa dla ziemniakรณw, najczฤstszego towarzysza naszego drugiego dania. Sฤ nie tylko zdrowe, ale musisz przyznaฤ, cieszฤ rรณwnieลผ oko. Nawet niejadek zje taki obiadek. Nie sฤ one tak chrupiฤ ce, jak ziemniaczane smaลผone we frytownicy, ale smakosze dyni i nie tylko bฤdฤ zachwyceni. Polecam!
Skลadniki na 4 porcje:
- 4 filety z indyka, kurczaka aยด150 g
- sรณl
- pieprz
- 50 g pestek z dyni
- 60 g buลki tartej (lub 1 czerstwa buลka)
- 1 dynia Hokkaido okoลo 1 kg
- 2 ลyลผki oliwy
- 1 ลyลผeczka sลodkiej papryki
- 3 ลyลผki masลa ghee
- zioลa np. rozmaryn, szaลwia (niekoniecznie)
Wykonanie:
- Filety z indyka lekko rozbiฤ pod foliฤ spoลผywczฤ . Posoliฤ, oprรณszyฤ pieprzem. Pestki dyni i czerstwฤ buลkฤ umieลciฤ w kielichu blendera i grubo zmieliฤ. Filety obtoczyฤ w rozmฤ conym jajku i opanierowaฤ w buลce z pestkami. Odลoลผyฤ do lodรณwki.
- Piekarnik nastawiฤ na 220ยฐ C (z nawiewem na 200ยฐC). Umytฤ dyniฤ przekroiฤ na 4 czฤลci, przy pomocy ลyลผki usunฤ ฤ pestki. Pokroiฤ w 6-cm pasy, a potem w 1-cm kawaลki.
- Pociฤte kawaลki dyni uลoลผyฤ na blaszce wyลoลผonej papierem do pieczenia. Posypaฤ solฤ , sลodkฤ paprykฤ , skropiฤ oliwฤ . Moลผna dodaฤ ulubione zioลa, frytki bฤdฤ bardzo aromatyczne. Resztki dyni pozostaลe z wycinania frytek teลผ upiec i zuลผyฤ do innego dania. Piec 25 minut.
- W miฤdzyczasie na rozgrzanym maลle upiec przygotowane wczeลniej sznycle, na wolnym ogniu po kilka minut z kaลผdej strony. Odsฤ czyฤ z nadmiaru tลuszczu na papierowym rฤczniku i podawaฤ z usmaลผonymi frytkami.
ลปyczฤ smacznego!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐