Uwielbiam fasolkฤ szparagowฤ i kurki, nic zatem dziwnego, ลผe wylฤ dowaลy razem w prostej saลatce. Latem fasolkฤ szparagowฤ gotujฤ w iloลciach hurtowych, dlatego zawsze mam w lodรณwce maลy jej zapasik. Dziฤki temu szybko wyczarowaลam dzisiejsze jedzonko. Polecam, poลฤ czenie jest pyszne!
Bฤdziesz na targu, nie zapomnij o fasolce szparagowe, bo to peลne bลonnika bardzo zdrowe i sycฤ ce warzywko ๐
Skลadniki:
- 500 g ugotowanej zielonej fasolki szparagowej
- okoลo 250 g kurek
- 1 cebula
- 1 ลyลผka masลa klarowanego
- kilka gaลฤ zek tymianku
- sรณl
- pieprz
- 1 ลyลผka octu jabลkowego/soku z cytryny
- 1 ลyลผka oleju lnianego โ opcjonalnie
Przygotowanie:ย
- kurki oczyลciฤ z piasku i igieลek. Wiฤksze kurki pokroiฤ na poลรณwki lub ฤwiartki
- na patelni zeszkliฤ na maลle pokrojonฤ cebulฤ, dodaฤ przygotowane kurki i smaลผyฤ, aลผ puszczฤ sok, a nastฤpnie wyparuje caลy z patelni
- ugotowanฤ fasolkฤ pokroiฤ w kilkucentymetrowe kawaลki, dodaฤ do kurek i krรณtko obsmaลผyฤ. Doprawiฤ solฤ , pieprzem z mลynka, sokiem z cytryny i oberwanymi listkami tymianku
- podawaฤ skropionฤ olejem lnianym
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐