Gnocchi, czyli malutkie wลoskie kluseczki. Majฤ skลad podobny do naszych kopytek, czyli ziemniaki, jajko i mฤ ka. Kaลผdy region Wลoch przyrzฤ dza je na inny sposรณb. Istniejฤ nawet gnocchi z mฤ ki gryczanej lub zielone, bo z dodatkiem szpinaku. Dzisiejsze sฤ tradycyjne z biaลej mฤ ki. Zjedliลmy je z pieczeniฤ ze schabu i sosem pieczarkowym.
Skลadniki na 2-3 porcje:
- 300 g ugotowanych ziemniakรณw
- 100 g mฤ ki
- 1 maลe jajko
- sรณl (gdy ziemniaki byลy gotowane w mundurkach)
- 2 ลyลผeczki suszonego majeranku
Przygotowanie:
- Ugotowane ziemniaki przecisnฤ ฤ przez praskฤ do ziemniakรณw. Dodaฤ mฤ kฤ, jajko, sรณl i majeranek. Zagnieลฤ elastyczne ciasto. Waลผne jest, by gnocchi zrobiฤ z ciepลych ziemniakรณw. Ciasto wchลonie wtedy mniej mฤ ki i nasze kluseczki bฤdฤ ย delikatniejsze w smaku. Mฤ kฤ dodawaฤ stopniowo. Iloลฤ zaleลผy od rodzaju ziemniakรณw i wielkoลci jajka. Na tฤ iloลฤ dajmy naprawdฤ maลe jajko.ย
- Blat oprรณszyฤ mฤ kฤ . Odcinaฤ po kawaลku ciasta i formowaฤ waลeczki gruboลci kciuka. Z waลka odcinaฤ 2 cm kawaลeczki. Kaลผdฤ kluseczkฤ przeciฤtฤ czฤลciฤ poลoลผyฤ na blacie i gรณrnฤ czฤลฤ kluseczki delikatnie przycisnฤ ฤ widelcem, tak by odbiลy siฤ rylki widelca lub przetoczyฤ po grzbiecie widelca. Kluseczki formowaฤ bardzo sprawnie, bo ciasto nie moลผe za dลugo leลผeฤ. Jest bardzo delikatne i moลผe zaczฤ ฤ siฤ rozpลywaฤ.
- W duลผym rondlu zagotowaฤ wodฤ z solฤ . Do wrzฤ cej wody partiami wrzucaฤ kluseczki. Gdy wypลynฤ na wierzch wyjmowaฤ ลyลผkฤ cedzakowฤ . Pasuje do nich kaลผdy sos. Same z maseลkiem sฤ rรณwnieลผ pyszne.
Smacznego!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐