Lazania, danie rodem z Włoch, przygotowane na bazie makaronu o tej samej nazwie. Szerokie, prostokątne płaty makaronu przełożone warstwowo farszem i zapieczone pod sosem beszamelowym. Zawsze podawane na gorąco. Dla mnie po prostu pyszna zapiekanka.
Prezentuje się o niebo lepiej niż tradycyjny makaron wymieszany z podobnymi składnikami i smakuje wykwintniej. Zapraszam dzisiaj na fusion kuchni włoskiej i polskiej, ponieważ farsz mojej zapiekanki stanowi kapusta kiszona i suszone grzyby. Po prostu pycha!
Składniki:
- 18 płatów lazanii
- 1 kg kapusty kiszonej
- 5-10 dkg suszonych grzybów
- listek laurowy
- ziele angielskie
- sól, pieprz
Składniki na sos beszamelowy:
- 500 ml mleka
- 2 płaskie łyżki mąki
- 2 płaskie łyżki masła
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- oregano
- 50-70 g parmezanu
Wykonanie:
- suszone grzyby dokładnie wypłucz, zalej wodą i zostaw do namoczenia na całą noc
- kiszoną kapustę drobno posiekaj, dodaj namoczone, pokrojone grzyby. Zalej wodą z moczenia grzybów i gotuj około 45 minut, aż kapusta będzie miękka
- w rondlu rozgrzej masło, dodaj mąkę i zrób jasną zasmażkę. Dolewaj partiami zimne mleko, cały czas mieszając trzepaczką balonową. Zagotuj mleko z zasmażką, aż do zgęstnienia. Dodaj przyprawy. Część mleka zastąpiłam wodą z gotowania kapusty z grzybami
- naczynie żaroodporne wysmaruj cienką warstwą tłuszczu, następnie sosem beszamelowym. Na sosie ułóż pierwszą warstwę płatów lazanii, część kiszonej kapusty z grzybami, sos beszamelowy i tak do wykończenia składników. Górną warstwę makaronu dokładnie pokryj sosem i na koniec posyp startym parmezanem
- piec w piekarniku w 180`C około 25 minut, do zrumienienia
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂