Ryba upieczona w pergaminie lub jak kto woli w „papilotkach”- to technika zapożyczona z kuchni francuskiej en papillote. Ryba przygotowana jest dzięki uwięzionej parze, która cyrkuluje w zawiniętym pergaminie.
To świetny sposób podania każdej ryby na co dzień i od święta.
Do paczuszki z pergaminu możecie użyć każdej ryby, a zestaw dodatków dobrać według własnego uznania i smaku.
W ten sposób przygotowany łosoś jest mięciutki, niezwykle soczysty, rozpływający się w ustach. Jest również dietetyczny, bo przygotowany bez dodatku tłuszczu i smażenia, no i robi się właściwie sam.
Składniki na 2 porcje:
- 2 kawałki filetu z łososia a`160 g
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
- 1 łyżka miodu
- 20 g świeżego imbiru
- kawałeczek czerwonej papryczki chili
Wykonanie:
- dwa filety z łososia umyć, pozbawić skóry i osuszyć
- przygotować marynatę do łososia. Wymieszać 2 łyżki sosu sojowego z 1 łyżką cytryny i 1 łyżką miodu. Spory kawałek imbiru obrać (najlepiej łyżeczką) i pokroić w cieniutkie plasterki. Przygotować kilka cienko pokrojonych plasterków cytryny lub limetki. Wypestkować maleńką papryczkę chili i drobno posiekać
- przygotować 2 arkusze pergaminu. Na każdym papierze ułożyć po kawałku łososia, uprzednio wysmarowanego marynatą. Na łososiu rozłożyć płatki imbiru, plasterki cytryny i posiekane chili. Założyć boki papieru na siebie, a pozostałe dwa boki podwinąć pod spód
- pakunki z łososiem ułożyć na blaszce i piec na środkowej szynie w piekarniku nagrzanym do 180`C 15 minut. Piekarnik wyłączyć i pozostawić rybę w zamkniętym piekarniku jeszcze 5 minut by doszła
- rozwinąć pakieciki i podawać rybę z ulubionymi dodatkami. Podałam na placuszkach ziemniaczanych rösti
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂