Natka zielonej pietruszki to roลlina dajฤ
ca siลฤ i moc. Warto jฤ
jeลฤ, bo jest nie tylko super zdrowa, ale i pyszna. Ma ogromne spektrum dziaลania, szczegรณlnie pomocna w przypadku osรณb zmagajฤ
cych siฤ z anemiฤ
. Fenomenalnie wzmacnia kobiety w ciฤ
ลผy i rekonwalescentรณw.
100 g natki to 5 mg ลผelaza, a obecnoลฤ witaminy C i kwasu foliowego sprawia, ลผe ลผelazo jest bardzo ลatwo przyswajalne. W diecie wegetariaลskiej i wegaลskiej szczegรณlnie polecana, bo to najbogatsze ลบrรณdลo ลผelaza.
Wszystkie witaminy i mikroelementy zachowuje w stanie surowym, zatem pesto pietruszkowe to super opcja na dostarczenie organizmowi potฤลผnej dawki ลผelaza, witaminy C i wielu innych skลadnikรณw budujฤ
cych odpornoลฤ.
Na koniec jeszcze jedna uwaga โ najlepiej przygotowaฤ pietruszkowe pesto w moลบdzierzu, poniewaลผ metalowe ostrza blendera i witamina C nie za bardzo siฤ lubiฤ
.
Skลadniki:
- 1 pฤczek natki pietruszki
- 3 ลyลผki dowolnych orzechรณw โ u mnie wลoskie
- 3 ลyลผki oliwy/oleju โ uลผyลam lnianego
- 1 zฤ bek czosnku
- sรณl, pieprz
- 1 ลyลผeczka soku z cytryny
- 2 ลyลผki startego parmezanu
Przygotowanie:
- natkฤ pietruszki umyฤ, osuszyฤ i oskubaฤ listki, ลodyลผki odrzuciฤ. Posiekaฤ
- orzechy i obrany czosnek posiekaฤ. Parmezan zetrzeฤ na maลych oczkach tarki
- skลadniki umieลciฤ w moลบdzierzu i rozetrzeฤ, ale nie za dลugo
- wymieszaฤ z parmezanem, doprawiฤ solฤ , pieprzem i sokiem z cytryny
- nadmiary moลผna przechowywaฤ w zakrฤcanym sลoiczku w lodรณwce okoลo 7 dni
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐