Najprostsza surówka z kiszonych ogórków, pełna witaminy C i probiotycznych bakterii kwasu mlekowego.
Sezon na kiszenie ogórków już się rozpoczął i jak znudziły Ci się pierwsze małosolne, wykorzystaj ukiszone nadmiary do przygotowania tej arcyprostej surówki. Pasuje do każdego wiosennego drugiego dania.
Kwaskowaty ogórek w połączeniu ze słodkawym jabłkiem smakuje naprawdę doskonale. Jak raz jej skosztujesz, jestem pewna, że często będziesz do niej wracać.
Rzodkiewki nie są koniecznym dodatkiem, dodałam je dla koloru, wszak jemy również oczami.
Składniki:
- 5 ogórków kiszonych
- 1 jabłko
- 2 cebulki dymki
- 2 łyżki oleju lnianego
- szczypta soli
- pieprz
- rzodkiewki — opcjonalnie
Przygotowanie:
- ogórki i obrane jabłko zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej
- młode cebulki pokroić w piórka i drobno szczypiorek. Dodać pocięte na kawałeczki rzodkiewki
- składniki wymieszać, dodać olej. Dosmaczyć szczyptą soli i pieprzem z młynka
- podawać schłodzoną z lodówki. Zjedliśmy ze smażoną wątróbką, pychota!
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂