W mojej kuchni śledzie są obecne przez cały rok, uwielbiamy je w każdej postaci. Tradycyjny polski śledź w śmietanie jest szczególnie polecany w czasie Wielkiego Postu.
Proponuję wersję leicht, zamiast śmietany pyszny sos jogurtowy i dodatek kiszonego ogórka, obok tradycyjnego jabłuszka z cebulką.
Możesz użyć śledzia solonego, ale gotowy śledź ze słoika w oleju też się nadaje. Tym razem właśnie takiego użyłam. Do tego ziemniaczki w mundurkach i pyszny postny obiad gotowy!
Składniki:
- 5-6 sztuk śledzi
- 5 łyżek jogurtu greckiego
- 3 łyżeczki musztardy
- 1 płaska łyżeczka miodu
- szczypta soli
- pieprz z młynka
- 1 jabłko
- 3-4 ogórki kiszone
- 1 cebula
- koperek
Przygotowanie:
- śledzie solone wymoczyć wcześniej w zimnej wodzie
- cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę i sparzyć wrzątkiem na sitku. Zostawić do odsączenia
- jabłko i ogórki kiszone pokroić w kostkę
- jogurt wymieszać z musztardą i miodem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojone jabłko, kiszony ogórek, cebulę i koperek
- śledzie podawać z sosem jogurtowym i ugotowanymi ziemniakami w mundurkach
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂