Quiche (czytaj: kisz) to rodzaj wypieku w formie placka składającego się ze słonego, kruchego ciasta i wytrawnego nadzienia zalanego jajeczno-śmietanową masą. Nadzienie stanowi mięso, bądź warzywa z przyprawami.
Quiche zawsze jest wytrawny, w odróżnieniu od tarty, która może być albo wytrawna, albo słodka. Prezentuje się ciekawie i stanowi idealne danie przekąskowe, na ciepło i na zimno. Świetna na poczęstunek dla rodziny i znajomych, na lunch, obiad lub kolację. Upieczona w ceramicznej formie dłużej utrzymuje ciepło.
Główne składniki dzisiejszego quiche to jarmuż, ananas i orzechy nerkowca, zatopione w aromatycznym sosie na bazie mleka kokosowego. Sos jest lekko pikantny, przyprawiony na azjatycką nutę: czosnkiem, imbirem, curry i papryczką chili. To znakomite „towarzystwo” dla jarmużu. Jeśli jeszcze nie oswoiłeś jarmużu, ta kombinacja smakowa jest wyjątkowo pyszna.
Kruche ciasto przygotowałam z ciemnej mąki orkiszowej i choć jest mocno odtłuszczone, nadal pozostaje chrupiące. Zapiekanka jest bardzo smaczna, polecam!
Składniki na kruche ciasto:
- 200 g mąki orkiszowej 1050
- 80 g zimnego masła
- 1 jajko
- 3 łyżki lodowatej wody
- 0,5 łyżeczki soli
Składniki na nałożenie:
- 200 g jarmużu
- 40 g podprażonych, solonych orzechów nerkowca
- 200 g ananasa
- 150 ml wody
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
Składniki na sos:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 20 g imbiru
- 1-2 papryczki chili
- 2 płaskie łyżeczki curry
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka masła ghee
- 200 ml mleka kokosowego
- 3 jajka
Wykonanie:
- składniki na kruche ciasto umieścić w misce i ręcznie lub przy pomocy robota zagnieść. Foremkę lekko natłuścić i wyłożyć rozwałkowanym ciastem. Do rozwałkowania ciasto delikatnie podsypać mąką. Nadmiary ciasta można obciąć, ja zostawiłam, bo bardzo lubię chrupiące brzegi. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut
- orzechy nerkowca podprażyć na suchej patelni do zezłocenia. Pod koniec dodać odrobinę masła i soli. Odstawić do ostudzenia
- pół małego ananasa pokroić w kostkę, zalać wodą, dodać cukier/ksylitol i sok z cytryny następnie zagotować. Zmniejszyć płomień i gotować około 10 minut, odstawić do wystudzenia (można użyć ananasa z puszki, choć nie polecam)
- cebulę, czosnek i imbir obrać. Drobno pokroić. Papryczkę przeciąć wzdłuż, usunąć pestki i drobno posiekać. Wszystko zeszklić na rozgrzanym maśle. Dodać sól i przyprawę curry i poddusić jeszcze 1 minutę. Wlać sok z ananasa, mleko kokosowe i razem zagotować. Ostudzić
- jarmuż oberwać z grubych łodyg i zblanszować w gorącej, osolonej wodzie około 1 minuty. Jarmuż wyjątkowo duży, wtedy liście są twardsze gotować przez 5-10 minut. Wylać na durszlak i pozostawić do obcieknięcia. Ostudzony drobno poszatkować
- na cieście rozłożyć jarmuż, kawałki ananasa i orzechy nerkowca. Przestudzony sos wymieszać z ubitymi jajkami i równomiernie rozlać na kruchym spodzie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190`C i zapiekać 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 10 minut i porcjować
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Źródło: Reformhaus Kurier – Januar 2016
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂