Quiche (czytaj: kisz) to rodzaj wypieku w formie placka składającego się ze słonego, kruchego ciasta i wytrawnego nadzienia zalanego jajeczno-śmietanową masą. Nadzienie stanowi mięso, bądź warzywa z przyprawami.

Quiche zawsze jest wytrawny, w odróżnieniu od tarty, która może być albo wytrawna, albo słodka. Prezentuje się ciekawie i stanowi idealne danie przekąskowe, na ciepło i na zimno. Świetna  na poczęstunek dla rodziny i znajomych, na lunch, obiad lub kolację. Upieczona w ceramicznej formie dłużej utrzymuje ciepło.

Główne składniki dzisiejszego quiche to jarmuż, ananas i orzechy nerkowca, zatopione w aromatycznym sosie na bazie mleka kokosowego. Sos jest lekko pikantny, przyprawiony na azjatycką nutę: czosnkiem, imbirem, curry i papryczką chili. To znakomite „towarzystwo” dla jarmużu. Jeśli jeszcze nie oswoiłeś jarmużu, ta kombinacja smakowa jest wyjątkowo pyszna.

Kruche ciasto przygotowałam z ciemnej mąki orkiszowej i choć jest mocno odtłuszczone, nadal pozostaje chrupiące. Zapiekanka jest bardzo smaczna, polecam!

Składniki na kruche ciasto:

  • 200 g mąki orkiszowej 1050
  • 80 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki lodowatej wody
  • 0,5 łyżeczki soli

Składniki na nałożenie:

  • 200 g jarmużu
  • 40 g podprażonych, solonych orzechów nerkowca
  • 200 g ananasa
  • 150 ml wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Składniki na sos:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g imbiru
  • 1-2 papryczki chili
  • 2 płaskie łyżeczki curry
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka masła ghee
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 3 jajka

Wykonanie:

  • składniki na kruche ciasto umieścić w misce i ręcznie lub przy pomocy robota zagnieść. Foremkę lekko natłuścić i wyłożyć rozwałkowanym ciastem. Do rozwałkowania ciasto delikatnie podsypać mąką. Nadmiary ciasta można obciąć, ja zostawiłam, bo bardzo lubię chrupiące brzegi. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut
  • orzechy nerkowca podprażyć na suchej patelni do zezłocenia. Pod koniec dodać odrobinę masła i soli. Odstawić do ostudzenia
  • pół małego ananasa pokroić w kostkę, zalać wodą, dodać cukier/ksylitol i sok z cytryny następnie zagotować. Zmniejszyć płomień i gotować około 10 minut, odstawić do wystudzenia (można użyć ananasa z puszki, choć nie polecam)
  • cebulę, czosnek i imbir obrać. Drobno pokroić. Papryczkę przeciąć wzdłuż, usunąć pestki i drobno posiekać. Wszystko zeszklić na rozgrzanym maśle. Dodać sól i przyprawę curry i poddusić jeszcze 1 minutę. Wlać sok z ananasa, mleko kokosowe i razem zagotować. Ostudzić
  • jarmuż oberwać z grubych łodyg i zblanszować w gorącej, osolonej wodzie około 1 minuty. Jarmuż wyjątkowo duży, wtedy liście są twardsze gotować przez 5-10 minut. Wylać na durszlak i pozostawić do obcieknięcia. Ostudzony drobno poszatkować
  • na cieście rozłożyć jarmuż, kawałki ananasa i orzechy nerkowca. Przestudzony sos wymieszać z ubitymi jajkami i równomiernie rozlać na kruchym spodzie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190`C i zapiekać 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 10 minut i porcjować

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Źródło: Reformhaus Kurier – Januar 2016

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *