Śledź z pestkami granatu i wędzoną śliwką

Śledzie lubimy w każdej postaci i bardzo chętnie wypróbowuję każdy nowy przepis. Oto moja wariacja na temat śledzika z granatem. Przepis podpatrzyłam w TV.

Tradycyjna świąteczna przystawka ubarwiona czerwonymi pestkami granatu, nie tylko zdobi śledzika, ale smakuje wybornie. Pestkom towarzyszy dodatek wędzonej śliwki (miękka, pachnąca, oryginalna suska sechlońska), a aromaty kolendry i kminku mieszają się z olejem kujawskim 3 ziarna. Olej kujawski 3 ziarna to smakowita mieszanina oleju rzepakowego z dodatkiem oleju lnianego i z pestek dyni. Idealnie sprawdził się jako dodatek do śledzi.

Zastanawiasz się, jak smakowały, może trochę dziwne, śledzie? Zniknęły w okamgnieniu, były pyszne!

Składniki:

  • 6 płatów marynowanych śledzi
  • 2 łyżeczki kolendry
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • pestki z 1/2 granatu
  • 6 wędzonych śliwek
  • pieprz cayenne
  • rozmaryn — opcjonalnie
  • 3/4 szklanki oleju kujawskiego 3 ziarna

Wykonanie:

  • używając śledzi solonych wymoczyć je, przynajmniej raz zmieniając wodę. Osuszyć i pociąć w kilkucentymetrowe kawałki. Pracę można sobie ułatwić kupując śledzie marynowane
  • kolendrę z kminkiem zmiażdżyć w moździerzu
  • granat przeciąć na pół i z połowy wydobyć pestki. Śliwki pokroić w paseczki
  • śledzie posypać ziołami. Układać w słoju przekładając warstwy śledzi pestkami  granatu i pokrojonymi śliwkami. Zalać olejem, dodać gałązkę rozmarynu. Odstawić do lodówki na kilka dni, by smaki się przegryzły

SMACZNEGO!

Wszystkim czytelnikom życzę radosnych, rodzinnych i bardzo smacznych Świąt Bożego Narodzenia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *