Soczysta pieczeń z indyczego udźca

Indyk to mięso polecane przez dietetyków. Obok kurczaka, królika, cielęciny i strusia zaliczane jest do mięs białych, nawet udziec indyczy w czerwonym kolorze. Lekkostrawne, niskokaloryczne, do tego smaczne i łatwe do przygotowania, czego chcieć więcej. Przygotuj i podaj indyka!

Smacznym daniem jest pieczony lub duszony udziec z indyka. Jeśli wcześniej go zamarynujesz, mięso jest wyjątkowo kruche i soczyste. Moja ulubiona marynata do indyka to sos sojowy z octem balsamicznym, miodem i czosnkiem.

Składniki:

  • 1,300 kg udźca indyczego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 3-4 łyżki oleju
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka bulionu
  • dowolne zioła

Przygotowanie:

  • mięso umyć, osuszyć  papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem wyciąć kość i zdjąć skórę ( można ugotować rosołek)
  • sos sojowy, olej, miód i ocet balsamiczny wymieszać do otrzymania gęstej zawiesiny. Dodać posiekany drobniutko czosnek i wymieszać. Marynatą natrzeć mięso ze wszystkich stron. Związać sznurkiem, by trzymało kształt. Ułożyć w naczyniu, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc
  • mięso po wyjęciu z lodówki krótko ocieplić i obsmażyć ze wszystkich stron
  • włożyć mięso do rondla, podlać bulionem warzywnym i dusić około 50 minut
  • sprawdzić smak sosu i ewentualnie dosolić lub dodać łyżeczkę sosu balsamicznego. Jeśli lubisz, możesz sos zagęścić mąką i zabielić śmietaną
  • mięso wyłożyć na deskę i pozwolić mu odpocząć 5 minut. Pokroić w plastry. Następnego dnia odgrzewać plastry w sosie  

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *