Oto mรณj przepis na lekki, bo bez zasmaลผki i tลustej ลmietany, sos musztardowy. Jest ลwietnym dodatkiem do pieczonych miฤs, ryb i jajek. No i oczywiลcie do sztuki miฤsa, tutaj jest wrฤcz niezastฤ piony. Niezwykle prosty i niezawodny.
Skลadniki na 3-4 porcje:
- 250 ml bulionu warzywnego
- 2 ลyลผki ลrednio โ ostrej musztardy
- 1 pลaska ลyลผeczka cukru
- 1 bardzo pลaska ลyลผka mฤ ki โ najlepiej krupczatki
- 2 ลyลผki jogurtu greckiego
- sรณl โ opcjonalnie (bulion!)
Wykonanie:
- Wlaฤ bulion do rondelka i zagotowaฤ. Zdjฤ ฤ z ognia, dodaฤ musztardฤ i wymieszaฤ trzepaczkฤ balonowฤ na gลadki krem.
- W dwรณch ลyลผkach zimnej wody rozprowadziฤ pลaskฤ ลyลผkฤ mฤ ki, nastฤpnie dodaฤ do bulionu z musztardฤ , caลy czas mieszajฤ c zagotowaฤ caลoลฤ. Gdy mฤ ka caลkowicie siฤ rozklei zestawiฤ z ognia, dodaฤ cukier, ewentualnie sรณl do smaku i 2 ลyลผki jogurtu greckiego. Wymieszaฤ.
- Podawaฤ do przygotowanego miฤsa. Smacznego!
Uwagi:
Gdy zamiast musztardy dodasz 2 ลyลผki chrzanu ze sลoiczka otrzymasz pyszny sos chrzanowy
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐