Oto mรณj przepis na lekki, bo bez zasmaลผki i tล‚ustej ล›mietany, sos musztardowy. Jest ล›wietnym dodatkiem do pieczonych miฤ™s, ryb i jajek. No i oczywiล›cie do sztuki miฤ™sa, tutaj jest wrฤ™cz niezastฤ…piony. Niezwykle prosty i niezawodny.

Skล‚adniki na 3-4 porcje:

  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 2 ล‚yลผki ล›rednio โ€” ostrej musztardy
  • 1 pล‚aska ล‚yลผeczka cukru
  • 1 bardzo pล‚aska ล‚yลผka mฤ…ki โ€” najlepiej krupczatki
  • 2 ล‚yลผki jogurtu greckiego
  • sรณl โ€” opcjonalnie (bulion!)

Wykonanie:

  • Wlaฤ‡ bulion do rondelka i zagotowaฤ‡. Zdjฤ…ฤ‡ z ognia, dodaฤ‡ musztardฤ™ i wymieszaฤ‡ trzepaczkฤ… balonowฤ… na gล‚adki krem.
  • W dwรณch ล‚yลผkach zimnej wody rozprowadziฤ‡ pล‚askฤ… ล‚yลผkฤ™ mฤ…ki, nastฤ™pnie dodaฤ‡ do bulionu z musztardฤ…, caล‚y czas mieszajฤ…c zagotowaฤ‡ caล‚oล›ฤ‡. Gdy mฤ…ka caล‚kowicie siฤ™ rozklei zestawiฤ‡ z ognia, dodaฤ‡ cukier, ewentualnie sรณl do smaku i 2 ล‚yลผki jogurtu greckiego. Wymieszaฤ‡.
  • Podawaฤ‡ do przygotowanego miฤ™sa. Smacznego!

Uwagi:
Gdy zamiast musztardy dodasz 2 ล‚yลผki chrzanu ze sล‚oiczka otrzymasz pyszny sos chrzanowy

Dodaj komentarz

Twรณj adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola sฤ… oznaczone *