Remoulade to sos rodem z kuchni francuskiej. Baza sosu to olej, ocet winny, ลผรณล‚tko i musztarda (tradycyjne skล‚adniki na majonez) plus dodatki: zioล‚a jak pietruszka, koperek lub estragon, kapary, sardele i ogรณrki konserwowe.

Idealny do panierowanej lub pieczonej ryby, owocรณw morza, potraw z jaj, zimnych miฤ™s, rostbefu, frytek, hot-dogรณw, czy po prostu kanapek. Nie tylko podnosi smak potraw, ale jest ich ozdobฤ…. Jeล›li do przygotowania sosu uลผyjesz gotowego majonezu, zrobisz go w kilka chwil.

Dodatkowo sos odchudziล‚am i poล‚owฤ™ majonezu zastฤ…piล‚am gฤ™stym jogurtem greckim. Na smaku nic nie straciล‚, a jest duลผo lลผejszy i mamy sosik prawie fit!

Bardzo przydatny w okresie grillowym!

Skล‚adniki:

  • 2 czubate ล‚yลผki majonezu
  • 2 czubate ล‚yลผki jogurtu greckiego
  • 1 ล‚yลผeczka musztardy
  • posiekany koperek
  • sรณl, pieprz
  • 1 ล‚yลผka posiekanych kaparรณw
  • 2 ล‚yลผki posiekanych ogรณrkรณw konserwowych

Wykonanie:

  • posiekaฤ‡ koperek, kapary i ogรณrki konserwowe pokroiฤ‡ w drobnฤ… kosteczkฤ™
  • wymieszaฤ‡ majonez z jogurtem greckim, dodaฤ‡ posiekane kapary, ogรณrki i koperek. Doprawiฤ‡ do smaku musztardฤ…, solฤ… i pieprzem
  • przed podaniem schล‚odziฤ‡ w lodรณwce

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twรณj adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola sฤ… oznaczone *