Remoulade to sos rodem z kuchni francuskiej. Baza sosu to olej, ocet winny, ลผรณลtko i musztarda (tradycyjne skลadniki na majonez) plus dodatki: zioลa jak pietruszka, koperek lub estragon, kapary, sardele i ogรณrki konserwowe.
Idealny do panierowanej lub pieczonej ryby, owocรณw morza, potraw z jaj, zimnych miฤs, rostbefu, frytek, hot-dogรณw, czy po prostu kanapek. Nie tylko podnosi smak potraw, ale jest ich ozdobฤ
. Jeลli do przygotowania sosu uลผyjesz gotowego majonezu, zrobisz go w kilka chwil.
Dodatkowo sos odchudziลam i poลowฤ majonezu zastฤ
piลam gฤstym jogurtem greckim. Na smaku nic nie straciล, a jest duลผo lลผejszy i mamy sosik prawie fit!
Bardzo przydatny w okresie grillowym!
Skลadniki:
- 2 czubate ลyลผki majonezu
- 2 czubate ลyลผki jogurtu greckiego
- 1 ลyลผeczka musztardy
- posiekany koperek
- sรณl, pieprz
- 1 ลyลผka posiekanych kaparรณw
- 2 ลyลผki posiekanych ogรณrkรณw konserwowych
Wykonanie:
- posiekaฤ koperek, kapary i ogรณrki konserwowe pokroiฤ w drobnฤ kosteczkฤ
- wymieszaฤ majonez z jogurtem greckim, dodaฤ posiekane kapary, ogรณrki i koperek. Doprawiฤ do smaku musztardฤ , solฤ i pieprzem
- przed podaniem schลodziฤ w lodรณwce
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐