Szpinak z zielonym groszkiem i sezamem

Jak zdrowy jest szpinak, nie trzeba nikogo przekonywać. Powinien jak najczęściej gościć na naszych stołach szczególnie teraz, gdy świeżego mamy w bród. Przygotowanie szpinaku jest naprawdę proste, a jedyną pracochłonną czynnością przy jego przygotowaniu jest jego sortowanie i mycie, a ponieważ bardzo kurczy się pod wpływem obróbki, musimy przebrać cały stos. Dlatego lubię odmiany szpinaku z liśćmi — gigantami. Przygotowanie tej zdrowej jarzynki polega na odrzuceniu pożółkłych liści i oberwaniu zgrubiałych ogonków.

Dla tych, którym szpinak wydaje się nudny małe urozmaicenie — dodatek groszku i sezamu.

Składniki na 1 porcję:

  • szpinak po 250-300 g na osobę
  • 2 garstki zielonego groszku — mrożonego lub świeżego
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła ghee
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

Wykonanie:

  • W szerokim, płaskim rondlu lub dużej patelni na rozgrzanym maśle podsmażyć czosnek
  • Wrzucić wypłukany i przebrany szpinak, przykryć rondel pokrywką i krótko go poddusić 2-3 minuty, aż zmięknie. Jeśli używamy groszku mrożonego, musimy go wcześniej króciutko obgotować.
  • Doprawić szpinak sosem sojowym i olejem sezamowym, dodać zielony groszek. Posypać sezamem i natychmiast podawać
  • Podałam z młodym ziemniaczkami ugotowanymi na parze i kotletem mielonym.

Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *