Jak zdrowy jest szpinak, nie trzeba nikogo przekonywaฤ. Powinien jak najczฤลciej goลciฤ na naszych stoลach szczegรณlnie teraz, gdy ลwieลผego mamy w brรณd. Przygotowanie szpinaku jest naprawdฤ proste, a jedynฤ
pracochลonnฤ
czynnoลciฤ
przy jego przygotowaniu jest jego sortowanie i mycie, a poniewaลผ bardzo kurczy siฤ pod wpลywem obrรณbki, musimy przebraฤ caลy stos. Dlatego lubiฤ odmiany szpinaku z liลฤmi โ gigantami. Przygotowanie tej zdrowej jarzynki polega na odrzuceniu poลผรณลkลych liลci i oberwaniu zgrubiaลych ogonkรณw.
Dla tych, ktรณrym szpinak wydaje siฤ nudny maลe urozmaicenie โ dodatek groszku i sezamu.
Skลadniki na 1 porcjฤ:
- szpinak po 250-300 g na osobฤ
- 2 garstki zielonego groszku โ mroลผonego lub ลwieลผego
- 1 ลyลผka sezamu
- 1 zฤ bek czosnku
- 1 ลyลผka masลa ghee
- 1 ลyลผka sosu sojowego
- 1 ลyลผeczka oleju sezamowego
Wykonanie:
- W szerokim, pลaskim rondlu lub duลผej patelni na rozgrzanym maลle podsmaลผyฤ czosnek
- Wrzuciฤ wypลukany i przebrany szpinak, przykryฤ rondel pokrywkฤ i krรณtko go poddusiฤ 2-3 minuty, aลผ zmiฤknie. Jeลli uลผywamy groszku mroลผonego, musimy go wczeลniej krรณciutko obgotowaฤ.
- Doprawiฤ szpinak sosem sojowym i olejem sezamowym, dodaฤ zielony groszek. Posypaฤ sezamem i natychmiast podawaฤ
- Podaลam z mลodym ziemniaczkami ugotowanymi na parze i kotletem mielonym.
ลปyczฤ smacznego!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐