Zupa krem z pieczonych pomidorów i papryki

Zupa krem z pieczonych pomidorów i papryki, prosta w przygotowaniu, pyszna, aromatyczna i sycąca. Na pomidory i paprykę to najlepszy teraz czas, szkoda nie wykorzystać ich potencjału. Pieczone warzywa sprawią, że danie nabierze całkiem nowego wymiaru.

Podałam z ziołowymi grzankami i kleksem jogurtu greckiego. Smakowała wybornie!

Składniki na 4 porcje:

  • około 1 kg pomidorów (u mnie malinowe)
  • 3-4 czerwone papryki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy/oleju
  • oregano
  • rozmaryn
  • sól
  • pieprz
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • papryka słodka w proszku
  • bulion warzywny- 1-1,5 szklanki

Wykonanie:

  • przygotować 2 blaszki. Na pierwszej ułożyć skórą do góry, przecięte na pół papryki, pozbawione gniazd nasiennych i gąbczastych błon. Pomidory przeciąć na połówki, posypać solą, obłożyć rozmarynem i oregano. Pomiędzy umieścić 3 ząbki czosnku ze skórką. Piec w 200`C około 1 godziny. Po 40 minutach, gdy skórka papryki zacznie się marszczyć i czernieć, wyjąć z piekarnika, a pomidory jeszcze dopiekać. Papryki przełożyć do woreczka strunowego i pozostawić do ostygnięcia. Gdy papryka się zaparzy, bez trudu zdejmiesz skórkę palcami lub lekko podważając czubkiem nożyka. Z upieczonych pomidorów również bez trudu usuniesz skórę
  • zblendować obrane ze skóry papryki, pomidory i czosnek. Przełożyć do rondla, wlać bulion do uzyskania pożądanej konsystencji i zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką w proszku
  • podawać z kleksem jogurtu lub śmietany i ziołowymi grzankami

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *