Zupa krem z pieczonych pomidorów i papryki, prosta w przygotowaniu, pyszna, aromatyczna i sycąca. Na pomidory i paprykę to najlepszy teraz czas, szkoda nie wykorzystać ich potencjału. Pieczone warzywa sprawią, że danie nabierze całkiem nowego wymiaru.
Podałam z ziołowymi grzankami i kleksem jogurtu greckiego. Smakowała wybornie!
Składniki na 4 porcje:
- około 1 kg pomidorów (u mnie malinowe)
- 3-4 czerwone papryki
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy/oleju
- oregano
- rozmaryn
- sól
- pieprz
- 0,5 łyżeczki cukru
- papryka słodka w proszku
- bulion warzywny- 1-1,5 szklanki
Wykonanie:
- przygotować 2 blaszki. Na pierwszej ułożyć skórą do góry, przecięte na pół papryki, pozbawione gniazd nasiennych i gąbczastych błon. Pomidory przeciąć na połówki, posypać solą, obłożyć rozmarynem i oregano. Pomiędzy umieścić 3 ząbki czosnku ze skórką. Piec w 200`C około 1 godziny. Po 40 minutach, gdy skórka papryki zacznie się marszczyć i czernieć, wyjąć z piekarnika, a pomidory jeszcze dopiekać. Papryki przełożyć do woreczka strunowego i pozostawić do ostygnięcia. Gdy papryka się zaparzy, bez trudu zdejmiesz skórkę palcami lub lekko podważając czubkiem nożyka. Z upieczonych pomidorów również bez trudu usuniesz skórę
- zblendować obrane ze skóry papryki, pomidory i czosnek. Przełożyć do rondla, wlać bulion do uzyskania pożądanej konsystencji i zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką w proszku
- podawać z kleksem jogurtu lub śmietany i ziołowymi grzankami
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂