Pieczona dynia z pomidorkami koktajlowymi

Potrawy z dyni są proste, sycące i pełne beta-karotenu. Beta-karoten doskonale pobudza odporność organizmu i jest silnym przeciwutleniaczem, nie ma zatem lepszego warzywa na jesienno-zimowy okres.

Dynia pieczona z piekarnika to doskonały zamiennik tradycyjnych ziemniaków, świetny dodatek do obiadu lub na ciepłą kolację. Pasuje idealnie do wszystkich dań mięsnych i rybnych.

Ten przepis na dynię należy do jednych z najprostszych. Dynię upiekłam z gałązkami szałwii, możesz użyć innego ulubionego ziółka. Dodatek kwaskowatych pomidorków doskonale przełamuje słodycz cudownie aksamitnej dyni.

Składniki:

  • 1 dynia Hokkaido
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 2-3 gałązki szałwii
  • olej
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

  • dynię dokładnie umyć, przeciąć na 4 części. Przy pomocy łyżki wybrać pestki z miękiszem i odrzucić. Następnie dynie pokroić w 2-cm szpalty
  • pokrojoną dynię ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić olejem, oprószyć solą i pieprzem. Między dynią rozłożyć gałązki ziół
  • dynię piec około 20-55 minut. 10 minut przed końcem dołożyć na blaszkę pomidorki koktajlowe
  • podawać jako przystawkę zaraz po upieczeniu. Dynię podałam na obiad z dorszem smażonym z ziołami 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *