Chipsy z cukinii to bardzo kuszฤ…ca „przegryzka”. Zdrowa, dietetyczna i tak smaczna, ลผe trudno siฤ™ od niej oderwaฤ‡. Jeล›li lubisz charakterystyczny, delikatny smak cukinii chipsy Ciฤ™ zachwycฤ…, bo w przypieczonych plasterkach cukinii ten smak jest wyjฤ…tkowo zintensyfikowany.

Najsmaczniejsze sฤ… prosto z blachy, bardzo chrupiฤ…ce. Ostudzone juลผ tak nie chrupiฤ…, ale nadal zachwycajฤ… smakiem. Gotowe chipsy zjedliล›my z dodatkiem soli, ale moลผesz uลผyฤ‡ ulubionych ziรณล‚ lub przypraw.ย 

Skล‚adniki na 1 blaszkฤ™:

  • 2 cukinie
  • 2 ล‚yลผki oleju
  • sรณl

Wykonanie:

  • cukinie umyฤ‡, osuszyฤ‡, nastฤ™pnie pokroiฤ‡ skoล›nie w 3-mm plasterki
  • uล‚oลผyฤ‡ plasterki na blaszce wyล‚oลผonej papierem do pieczenia, tak by siฤ™ nie dotykaล‚y. Przy pomocy pฤ™dzelka posmarowaฤ‡ olejem. Piec w 160`C z termoobiegiem okoล‚o 40-50 minut. W poล‚owie pieczenia odwrรณciฤ‡ plasterki na drugฤ… stronฤ™ i kilka razy otworzyฤ‡ piekarnik, by wypuล›ciฤ‡ nadmiar wilgoci. Pod koniec pieczenia obserwowaฤ‡, bo nagle brฤ…zowiejฤ…
  • serwowaฤ‡ z solฤ…  

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twรณj adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola sฤ… oznaczone *