Chipsy z cukinii to bardzo kuszฤ
ca „przegryzka”. Zdrowa, dietetyczna i tak smaczna, ลผe trudno siฤ od niej oderwaฤ. Jeลli lubisz charakterystyczny, delikatny smak cukinii chipsy Ciฤ zachwycฤ
, bo w przypieczonych plasterkach cukinii ten smak jest wyjฤ
tkowo zintensyfikowany.
Najsmaczniejsze sฤ
prosto z blachy, bardzo chrupiฤ
ce. Ostudzone juลผ tak nie chrupiฤ
, ale nadal zachwycajฤ
smakiem. Gotowe chipsy zjedliลmy z dodatkiem soli, ale moลผesz uลผyฤ ulubionych ziรณล lub przypraw.ย
Skลadniki na 1 blaszkฤ:
- 2 cukinie
- 2 ลyลผki oleju
- sรณl
Wykonanie:
- cukinie umyฤ, osuszyฤ, nastฤpnie pokroiฤ skoลnie w 3-mm plasterki
- uลoลผyฤ plasterki na blaszce wyลoลผonej papierem do pieczenia, tak by siฤ nie dotykaลy. Przy pomocy pฤdzelka posmarowaฤ olejem. Piec w 160`C z termoobiegiem okoลo 40-50 minut. W poลowie pieczenia odwrรณciฤ plasterki na drugฤ stronฤ i kilka razy otworzyฤ piekarnik, by wypuลciฤ nadmiar wilgoci. Pod koniec pieczenia obserwowaฤ, bo nagle brฤ zowiejฤ
- serwowaฤ z solฤ
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐