Sos dyniowy to jeden z najprostszych sposobรณw na wykorzystanie dyni w kuchni. Pyszne, domowe kopytka podaลam dziล na obiad wลaลnie z sosem dyniowym. Smaczna jesienna odmiana dla panujฤ cego pieczarkowego, czy pomidorowego.
Bajecznie prosty do przygotowania, polecam!
Skลadniki na sos:
- 1/2 dyni Hokkaido
- 1 szklanka wody/bulionu
- 2- cm kawaลek imbiru
- 1 zฤ bek czosnku
- 100 ml ลmietany kremรณwki
- sรณl, pieprz
- parmezan
- 1 maลa cebula + 1 ลyลผka masลa โ opcjonalnie
Przygotowanie:
- z dyni usuล miฤ ลผsz i pestki, pokrรณj w kostkฤ i wrzuฤ do rondelka.ย
- dodaj starty na tarce imbir i czosnek, posรณl jeลli przygotowujesz sos z cebulฤ , ktรณrฤ podsmaลผ wczeลniej na maลle
- zalej bulionem tak, by przykryฤ dyniฤ i gotuj do miฤkkoลci
- zblenduj
- przygotuj kopytka
- podawaj kopytka z sosem, na koลcu posyp caลoลฤ startym parmezanem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐