Truskawka nasza ukochana, czerwona, słodka i aromatyczna. Kusi swym smakiem i niepowtarzalnym zapachem. Teraz w połowie czerwca jest dosłownie wszechobecna.
Czy wiesz, że truskawka nie jest dziełem matki natury? Ten cudowny owoc stworzył człowiek, krzyżując poziomkę wirginijską z chilijską. Działo się to w 1712 roku.
Możemy się nimi objadać bezkarnie, nawet powinniśmy. Wyjątkowo sprzyjają naszej figurze, są niskokaloryczne — w 100 g 32 kcal i bardzo zdrowe.
Ta owocowa sałatka nie jest deserem, choć może oczywiście nim być, a dodatkiem do grilowanego łososia.
Składniki na 4 porcje:
- 1 mały melon (np. Kantalupa, Galia)
- 500 g truskawek
- 1 limetka
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki chipsów kokosowych
- kilka gałązek mięty lub kolendry
Przygotowanie:
- z melona usunąć pestki i skórę. Miąższ pokroić w plastry, następnie w kostkę
- truskawki umyć, oberwać szypułki i pokroić w ćwiartki
- dekoracyjnie ułożyć na talerzykach
- wycisnąć sok z limetki. Sok wymieszać z miodem i posiekaną miętą
- chipsy kokosowe uprażyć na suchej patelni
- owoce polać przygotowanym syropem i posypać chipsami kokosowymi
- podawać mocno schłodzoną
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
UWAGI:
Czy wiesz, że mycie truskawek w lekko cieplej wodzie, pozbawia je pozostałych po opryskach pestycydów?
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂