Sałatka owocowa na lato — truskawka, melon i mięta

Truskawka nasza ukochana, czerwona, słodka i aromatyczna. Kusi swym smakiem i niepowtarzalnym zapachem. Teraz w połowie czerwca jest dosłownie wszechobecna.

Czy wiesz, że truskawka nie jest dziełem matki natury? Ten cudowny owoc stworzył człowiek, krzyżując poziomkę wirginijską z chilijską. Działo się to w 1712 roku.

Możemy się nimi objadać bezkarnie, nawet powinniśmy. Wyjątkowo sprzyjają naszej figurze, są niskokaloryczne — w 100 g 32 kcal i bardzo zdrowe.

Ta owocowa sałatka nie jest deserem, choć może oczywiście nim być, a dodatkiem do grilowanego łososia.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 mały melon (np. Kantalupa, Galia)
  • 500 g truskawek
  • 1 limetka
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki chipsów kokosowych
  • kilka gałązek mięty lub kolendry

Przygotowanie:

  • z melona usunąć pestki i skórę. Miąższ pokroić w plastry, następnie w kostkę
  • truskawki umyć, oberwać szypułki i pokroić w ćwiartki
  • dekoracyjnie ułożyć na talerzykach
  • wycisnąć sok z limetki. Sok wymieszać z miodem i posiekaną miętą
  • chipsy kokosowe uprażyć na suchej patelni
  • owoce polać przygotowanym syropem i posypać chipsami kokosowymi 
  • podawać mocno schłodzoną 

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

UWAGI:
Czy wiesz, że mycie truskawek w lekko cieplej wodzie, pozbawia je pozostałych po opryskach pestycydów?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *