Pieczarki — pierwsze grzyby hodowlane po raz pierwszy pojawiły się w polskiej kuchni w XVIII wieku, najpierw na królewskim stole Stanisława Augusta, potem zadomowiły się na dobre. Pieczarki smakiem dorównują jadalnym grzybom leśnym, a mają ogromną zaletę — świeże można dostać przez cały rok. Są lekkostrawne, zdrowe i niskokaloryczne.
Czy po przygotowaniu nadal pozostaną niskokaloryczne, zależy już tylko od naszych dodatków. W moich tłusty, ciężki żółty ser zastąpiłam po prostu twarożkiem. Spróbuj, jakie są smaczne.
Składniki:
- 12 średnich białych pieczarek
- 100-120 g kremowego serka np. Philadelphia
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 10 suszonych pomidorków z zalewy
- rozmaryn
- zielona pietruszka
- sól
- pieprz
- gałązka pomidorków koktajlowych — opcjonalnie
Wykonanie:
- oczyścić pieczarki, wykręcić trzonki
- trzonki grzybów, cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Cebulę zeszklić na 1 łyżce oleju, za chwilę dołożyć czosnek i na końcu posiekane nóżki. Podsmażyć. Przełożyć do miseczki
- na patelni ułożyć kapelusze pieczarek i lekko je podsmażyć
- pokroić drobno pomidorki z zalewy i wymieszać z twarożkiem i podsmażonymi grzybami z cebulą. Posiekać drobno rozmaryn i zieloną pietruszkę. Masę połączyć z ziołami. Doprawić solą i pieprzem z małym nadmiarem. Napełnić kapelusze pieczarek.
- ułożyć w żaroodpornym naczyniu razem z pomidorkami i zapiekać 10 minut w temperaturze 200°C. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Tak przygotowane pieczarki stanowią znakomitą gorącą przekąskę. Mogą również stanowić odrębne danie. Podałam na obiad z kaszą gryczaną i pieczonymi małymi pomidorkami koktajlowymi. Pycha!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂