Pieczarki faszerowane białym serkiem i suszonymi pomidorkami

Pieczarki — pierwsze grzyby hodowlane po raz pierwszy pojawiły się w polskiej kuchni w XVIII wieku, najpierw na królewskim stole Stanisława Augusta, potem zadomowiły się na dobre. Pieczarki smakiem dorównują jadalnym grzybom leśnym, a mają ogromną zaletę — świeże można dostać przez cały rok. Są lekkostrawne, zdrowe i niskokaloryczne.

Czy po przygotowaniu nadal pozostaną niskokaloryczne, zależy już tylko od naszych dodatków. W moich tłusty, ciężki żółty ser zastąpiłam po prostu twarożkiem. Spróbuj, jakie są smaczne.

Składniki:

  • 12 średnich białych pieczarek
  • 100-120 g kremowego serka np. Philadelphia
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 suszonych pomidorków z zalewy
  • rozmaryn
  • zielona pietruszka
  • sól
  • pieprz
  • gałązka pomidorków koktajlowych — opcjonalnie

Wykonanie:

  •  oczyścić pieczarki, wykręcić trzonki
  •  trzonki grzybów, cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Cebulę zeszklić na 1 łyżce oleju, za chwilę dołożyć czosnek i na końcu posiekane nóżki. Podsmażyć. Przełożyć do miseczki
  • na patelni ułożyć kapelusze pieczarek i lekko je podsmażyć
  • pokroić drobno pomidorki z zalewy i wymieszać z twarożkiem i podsmażonymi grzybami z cebulą. Posiekać drobno rozmaryn i zieloną pietruszkę. Masę połączyć z ziołami. Doprawić solą i pieprzem z małym nadmiarem. Napełnić kapelusze pieczarek.
  • ułożyć w żaroodpornym naczyniu razem z pomidorkami i zapiekać 10 minut w temperaturze 200°C. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Tak przygotowane pieczarki stanowią znakomitą gorącą przekąskę. Mogą również stanowić odrębne danie. Podałam na obiad z kaszą gryczaną i pieczonymi małymi pomidorkami koktajlowymi. Pycha!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *