To najlepszy jeszcze czas, by przygotować pyszności z udziałem czosnku niedźwiedziego. Jeśli zastanawiasz się, czy warto - przeczytaj o jego super wartościach zdrowotnych tutaj. Przekonaj się, że nie tylko szpinak świetnie barwi naleśniki na wiosenny zielony kolor. Czosnek nie tylko barwi, ale nadaje również lekko pikantnego smaku. Po przepis zapraszam tutaj.
Białe szparagi podane z winegretem z dodatkiem czosnku niedźwiedziego smakują wyjątkowo dobrze.
Czosnek niedźwiedzi bardzo podkręci smak szpinaku, a jajko sadzone przygotowane na zielonej kolderce szpinakowo-czosnkowej jest pyszne.
Jeśli posiadasz niwielką ilośc czosnku niedźwiedziego możesz go spożytkować do przygotowania charakternego masełka czosnkowego (przepis tutaj).
Spaghetti przygotowane z pesto z czosnku niedźwiedziego i orzechów włoskich to najsmaczniesze pesto jakie przygotowałam. Smakuje absolutnie genialnie.
Jeśli zdobędziesz zielone listki, musisz koniecznie je zrobić.
Z czosnku niedźwiedziego przygotujesz smaczną zupę krem. Przepis znajdziesz tutaj.
Spätzle z dodatkiem czosnku niedźwiedziego cieszą oko pięknym wiosennym, zielonym kolorem i na pewno posmakują całej rodzinie.
Smak i zapach czosnku niedźwiedziego możesz zachować na dłużej, jeśli przygotujesz sól czosnkową. Idealnie sprawdzi się na
nadchodzący sezon grillowy.
6 komentarzy
u mnie w okolicy nigdzie nie ma czosnku niedźwiedziego, wielka szkoda. Kiedyś jadłam taką czosnkową pastę do chleba, była znakomita!
OdpowiedzUsuńPrzyznaję, mi również trudno jest zdobyć czosnek niedźwiedzi, dlatego posadziłam w ogrodzie:) Pesto jest świetne:)
UsuńTrudno się zdecydować. Najlepiej zrobić wszystkie :D
OdpowiedzUsuńTak byłoby najlepiej:)
UsuńU mnie, posadzony w zeszłym roku czosnek, idzie jak burza! Jeszcze parę dni i będzie pierwszy zbiór ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam czosnek niedźwiedzi i najchętniej dodawałabym go do wszystkich potraw. Szczególnie lubię pokręcać nim smak sosów.
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!